Stöd och behandling via nätet

Ångesthjälpen ung, en KBT-behandling via nätet

Innehållet gäller Skåne

Kognitiv beteendeterapi, KBT, via nätet gör att du kan arbeta med din behandling hemifrån och när det passar dig bäst. Du får hjälp och stöd när du vill och var du vill. Du som är från 12 till 22 år kan få KBT genom Ångesthjälpen ung.

Vad krävs för att få hjälp via Ångesthjälpen ung?

Om du är intresserad kontaktar du din ungdomsmottagning eller UM Skåne online.

För att få KBT via Ångesthjälpen ung på nätet behöver du:

  • Tillgång till mobil, surfplatta eller dator och internetuppkoppling.
  • Möjlighet att avsätta tid till självständigt arbete med stöd av din behandlare. Räkna med att lägga 1–3 timmar per vecka på din behandling.
  • Du behöver vara motiverad för att få så bra effekt som möjligt av behandlingen.
  • Bank-id, mobilt bank-id eller Freja e-id plus.

Är KBT-behandling via nätet något för mig?

KBT-behandlingen kan passa dig som ofta lider av ångest eller överdriven oro, har återkommande panikattacker där du känner exempelvis tryck över bröstet, yrsel eller hjärtklappning. 

Du kan söka hjälp för dessa symtom:

  • ångest
  • oro
  • tvångstankar eller tvångshandlingar.

Så här fungerar behandlingen

Innan du börjar med KBT via nätet har du ett möte med din behandlare. Ni träffas på ungdomsmottagningen eller via ett videosamtal genom UM Skåne online. Behandlaren är kurator med KBT-kompetens och avgör om KBT via nätet kan vara något för dig.

Du arbetar med ett behandlingsprogram under åtta till tio veckor via stöd- och behandlingsplattformen. Plattformen når du när du loggar in på 1177.se, via din egen dator, telefon eller surfplatta.

Behandlingsprogrammet innebär att du varje vecka arbetar med ett behandlingsavsnitt. Då läser du veckans avsnitt, tar del av innehåll med text, bilder, filmer och ljudfiler och genomför de övningar som finns. När du är klar skickar du ett meddelande till din behandlare.

Kontakt med din behandlare

När du är klar med veckans avsnitt skickar du ett meddelande till din behandlare via plattformen. Du får ett skriftligt svar den dag ni har bestämt. Behandlaren ger återkoppling på ditt arbete och hjälper dig att dra största möjliga nytta av behandlingen.

Du kan också själv ta kontakt med din behandlare om du behöver det. 

Hur lång tid tar behandlingen?

Behandlingsprogrammet tar åtta till tio veckor. Arbetet med övningarna i varje avsnitt tar ungefär en till två timmar per vecka. Du arbetar regelbundet med dina övningar under hela behandlingen.

Logga in med bank-id eller med Freja e-id plus

  1. Logga in i e-tjänsterna på 1177.se och välj mottagningen som du får behandlingen av.
  2. Välj e-tjänsten "Stöd och behandling". Läs igenom och godkänn villkoren.
  3. Klicka på det första avsnittet, modulen, i behandlingen.
  4. Kom ihåg att aktivera att du vill ta emot notiser.
  5. När du är klar med det första avsnittet och har fått svar från din behandlare aktiverats nästa avsnitt. 

Inloggningen till e-tjänsten är personlig. Genom din inloggning är det bara du som kan utföra ärenden som gäller dig själv.

Har du svårt att hinna med?

Upplever du att tempot på behandlingen är för högt? Kontakta du din behandlare så fort som möjligt så att ni tillsammans kan se över planeringen. Det gäller också om något oväntat händer som gör att du inte kan arbeta med programmet. 

Behandlaren kan avbryta din behandling

Om du av någon anledning inte arbetar med programmet så som du och din behandlare har kommit överens om kommer hen att försöka kontakta dig. 

Behandlaren anser att du har avbrutit din behandling om ni inte har fått kontakt på mer än två veckor. Då avslutas behandlingen.

Om du vill avbryta behandlingen

Vill du av någon anledning avbryta behandlingen kontaktar du din behandlare. Då kan du få stöd kring hur du kan gå vidare på annat sätt.
Till toppen av sidan