Våld, övergrepp och sexuella trakasserier

Så kan du få hjälp och stöd vid våld i hemmet

Innehållet gäller Skåne

Just nu är det många människor som är hemma mer än vanligt. Det kan innebära en ännu svårare situation för de som är utsatta för våld i hemmet och inte längre kan gå till jobb eller skola.

Många människor är hemma från jobb och skola på grund av covid-19-pandemin. Det är ofta en viktig fristad att kunna gå till jobb eller skola för de som är utsatta för våld i hemmet.

Det kan kännas ännu svårare att söka hjälp när personen alltid finns i närheten som utsätter dig för våld.

Det finns hjälp att få

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för våld och hot. Ring 020-50 50 50 för att få stöd av kvinnofridslinjen. Telefonlinjen är öppen dygnet runt, året runt och har tillgång till tolk. På kvinnofridslinjen.se finns information på 29 språk och teckenspråk.

Socialtjänsten i din kommun har ansvar att hjälpa dig om du är utsatt för våld i nära relationer. Tveka inte att ta kontakt med din kommuns socialtjänst.

Du kan också göra en polisanmälan, du bestämmer själv om du vill göra en polisanmälan eller inte. En polisanmälan är en viktig markering att det som har hänt är ett brott. En polisanmälan kan vara viktigt för senare frågor, till exempel vårdnadsförhandlingar och umgängesförhandlingar eller om du skulle behöva ansöka om kontaktförbud.

Misstänker du att någon är utsatt för våld?

Det är viktigt att vara uppmärksam på våld i nära relationer i din omgivning, till exempel hos grannar eller bekanta.

Tveka inte att anmäla till socialtjänsten om du misstänker att någon blir utsatt för våld i hemmet. Socialtjänsten kommer utreda vad som har hänt, du behöver inte veta exakt vad som har hänt innan du anmäler till socialtjänsten i din kommun.

Om du känner någon som blir utsatt för våld i hemmet, berätta om hjälp som finns hos socialtjänst och Kvinnofridslinjen.

Våld och kontroll är aldrig ett uttryck för kärlek

Våld kan förekomma i alla slags relationer. En person kan växla mellan att ibland vara snäll och omtänksam och att ibland vara kritisk, arg eller kontrollerande. Att använda våld är aldrig ett uttryck för kärlek.

Här finns mer information om att bli utsatt för våld i nära relationer

När och var ska jag söka vård?

Du kan kontakta en vårdcentral om du har blivit utsatt för våld eller förtryck. Du kan också få hjälp att dokumentera dina skador, även om du just nu inte skulle vara redo att göra en polisanmälan.

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in i e-tjänsterna på 1177.se.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp att hitta rätt i vården om du är osäker vart du ska vända dig.

Till toppen av sidan