Fysisk aktivitet och träning

Så kan du mäta hur mycket du rör dig

Du kan mäta hur mycket du rör dig med hjälp av en så kallad aktivitetsmätare. Det kan vara ett enkelt sätt att få kontroll över din fysiska aktivitet. Det finns olika typer av aktivitetsmätare i till exempel mobiltelefoner, klockor och armband.

En vuxen och ett barn som går i skogen.

Vad är en aktivitetsmätare?

Aktivitetsmätare kallas även rörelsemätare eller ibland stegräknare. De mäter förändringar i rörelse och förändringar i hastighet. En aktivitetsmätare kan till exempel räkna hur många steg du går eller hur ansträngande en aktivitet är. En aktivitetsmätare kan också ta tid.

Mobiltelefoner brukar ha en inbyggd aktivitetsmätare. Det finns också olika sorters aktivitetsmätare som du kan ladda ner som app eller köpa, till exempel i form av en klocka runt handleden.

Bra att vara fysisk aktiv

Det är viktigt att vi rör oss varje dag. Världshälsoorganisationen, WHO, och Svenska Läkaresällskapet rekommenderar att vuxna rör sig enligt något av följande alternativ:

  • Måttlig fysisk aktivitet under sammanlagt minst 150 minuter varje vecka.
  • Högintensiv fysisk aktivitet under sammanlagt 75 minuter varje vecka.
  • En kombination av de alternativ som nämnts ovan.

I texten Rörelse är livsviktigt kan du läsa mer om hur du kan göra för att uppnå detta och få tips på olika sätt att röra på dig.

Personer som är regelbundet fysiskt aktiva har en lägre risk för typ 2-diabetes, övervikt, fetma, hjärt-kärlsjukdom, demens, vissa cancerformer och för att dö i förtid, oavsett orsak.

Så använder du aktivitetsmätaren

Sätt på aktivitetsmätaren på morgonen och ha den på under hela dagen. Läs av den exempelvis på kvällen. Då kan du bland annat se hur många steg du har tagit och hur mycket energi du har förbrukat.

Det kan hända att du rör dig mer än du tror under en dag. Du som har ett stillasittande kontorsjobb kan gå många steg på en dag om du promenerar till och från jobbet och går i trappor då och då. Det kan också ge många steg att gå en promenad på lunchen. Det kan också bli flera tusen steg om du rör dig i hemmiljö och uträttar hushållssysslor.

Så kommer du igång

En aktivitetsmätare kan hjälpa dig att komma igång och röra på dig om du sitter still mycket. Det blir enklare att följa dina egna vanor och att sätta upp egna, tydliga mål. Den största utmaningen är kanske att börja.

Gör så här:

  1. Mät din fysiska aktivitet varje dag under en vecka. Ha aktivitetsmätaren på under hela dagarna och läs av på kvällarna.
  2. Beräkna efter en vecka hur mycket du rör dig i genomsnitt per dag under veckan. Det gör du genom att ta antalet steg du har gått på en vecka och dividerar det med sju, alltså veckans sju dagar. Du kan också räkna ut andra saker, till exempel genomsnittet per dag för energiförbrukning eller antal minuter du har varit fysiskt aktiv.
  3. Du som rör dig mindre än vad som rekommenderas, försök att öka din dagliga aktivitet lite i taget tills du når den rekommenderade nivån eller den nivå du själv önskar.
  4. Fortsätt att öka den sammanlagda aktiviteten lite mer varje vecka tills du har nått ditt mål. Försök sedan att behålla den aktivitetsnivå du har uppnått och fortsätt att röra dig varje vecka.

Därefter kan du utmana dig själv när det gäller antal steg eller energiförbrukning. Du kan till exempel sätta upp ett mål för hur många steg du vill gå på vardagarna och på helgen. En längre promenad ger många steg. En del arbetsplatser ordnar tävlingar med aktivitetsmätare. Ett annat sätt att tävla med sin aktivitetsmätare är att utmana personer i din närhet.

Tänk på det här när du väljer aktivitetsmätare

Det är bra om du som har tänkt att köpa en aktivitetsmätare först funderar över vad det är du behöver:

  • Vad vill du att aktivitetsmätaren ska mäta och med vilken noggrannhet?
  • Hur vill du bära med dig aktivitetsmätaren? Som en app i telefonen, runt handleden som en klocka, i midjebälte eller på annat vis? Många aktivitetsmätare går att placera på olika ställen på kroppen.
  • Välj en aktivitetsmätare som passar din aktivitetsnivå. Du som tränar mycket på hög nivå har sannolikt behov av en mätare som skiljer sig från exempelvis dig som vill mäta hur du rör dig i vardagen. Välj den mätare eller app som passar bäst för just dina behov.

Ibland kan du behöva rådgöra med en läkare först

Ibland kan du behöva rådgöra med en läkare innan du börjar träna. Det gäller framförallt dig som har sjukdomar eller besvär som påverkar din kondition. Det kan till exempel vara om du har hjärtbesvär eller högt blodtryck.

Läs mer på 1177.se

Rörelse är livsviktigt

All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt. Du blir piggare, starkare och minnet kan förbättras. Dessutom sover du bättre. Risken för sjukdomar och benbrott minskar också.

Power walk

Power walk är en form av träning då du går en snabb och kraftfull promenad. Du går alltså lite snabbare än vanligt med större och mer kraftfulla rörelser i armar och ben. Power walk kan vara ett bra sätt att förbättra konditionen och samtidigt stärka muskler och skelett.

Att hålla sig i form som senior

De flesta vill må bra och kunna vara aktiva även som äldre. Det är bra om du regelbundet tränar muskelstyrka, kondition och balans. Då kan du få styrka och uthållighet för de aktiviteter du planerar eller drömmer om.

Till toppen av sidan