Behöver du en flytväst?

Du kan låna eller hyra flytvästar billigt i våra flytvästdepåer. Depåerna finns till för tillfälliga behov av en eller flera flytvästar. Om du får besökare som ska med ut på sjön, vid sportfisketävlingar, simskolor, skolutflykter, seglarläger och andra vattennära aktiviteter.

Hitta en flytvästdepå nära dig på kartan nedan:

Lägg till eller ta bort depå

Förutom att vara simkunnig och vattenvan är flytväst det bästa förebyggande hjälpmedlet mot drunkning. Men vilken flytväst är bäst? Vilken flytväst som passar bäst är helt beroende på vad du behöver använda den till.

Det är inte bara i fritidsbåtar flytvästen är bra. Vid fiske från stränder och klippor ger flytvästen också en bra trygghet. Små barn som leker i och vid vatten kan använda räddningsväst som en extra säkerhet, givetvis i kombination med ständig tillsyn.
 
Flytvästen är en billig livförsäkring. Undersökningar av Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet visar att nästan hälften av de som drunknat i samband med att de fallit överbord skulle ha klarat sig om de använt flytväst. Hade de dessutom haft möjlighet att larma, med en mobiltelefon till exempel i vattentätt fodral, skulle fler kunnat överleva.

 

Innan du väljer flytväst

Tänk efter hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Ta hänsyn till simkunnighet och vattenvana. Köp bara flytvästar som är CE-märkta, oavsett modell. 

Flytvästar brukar ha en märkning med viktklass de är avsedda för. Det som är viktigt är att flytvästen sitter bra. Med det menas framför allt att den inte sitter för löst på kroppen. Om den sitter för löst kan den flyta upp över axlar och huvud om person hamnar i vattnet och värsta fall kan personen till och med glida ur västen. De flesta flytvästar och många flytplagg är försedda med grenband. Grenbandet håller västen bättre på plats och personen får ett bättre flytläge. Barn bör alltid använda grenband.

Flytkraft

För normalt fritidsbruk finns tre flytväststandarder indelade efter flytkraft i Newton (N): 50, 100 och 150. Något förenklat kan sägas att en väst med150N har en volym på 15 liter. Inom en och samma standard kan flytkraften variera. En barnflytväst med 100N har inte lika mycket flytkraft som en vuxenväst. En flytoverall kan ha 120N flytkraft men ändå klassas som ett 50N flytplagg. 

50 Newton (N)

Det finns olika flytvästar för olika vattensporter och är ofta utformade för god rörligt har och har en flytförmåga på 50 (N). De klassas därför som flythjälpmedel och har inte har krage för huvudet. Flytkraften i västen är jämt fördelat på mage och rygg, västen vänder därför inte personen till ryggläge i vattnet. En vanligt förekommande modell är den så kallade seglarvästen.

Det finns en rik flora av flytplagg för olika ändamål. För att få säljas som flytplagg måste de vara klassade som 50N (Newton) flytplagg. 

100 Newton (N)

Den här räddningsvästen är den som de flesta anser den klassiska flytvästen, den är lämplig för vuxna som inte kan simma och det bästa alternativet för barn. Den är ofta i starka färger såsom gul, orange eller röd och försedd med reflexer. Med hjälp av nya, mjuka material och förbättrad design har de blivit avsevärt bekvämare än förr i tiden.

För barn som ska vara ute till sjöss finns flytvästar med inbyggd livsele vilket innebär att de är lätta att koppla fast och underlättar vid lyft.

150 Newton (N)

Flytvästar i 150(N) är de med störst flytkraft, de existerar i fasta flytmaterial men de är väldigt otympliga att ha på sig, därför är de flesta flytvästar med 150 (N) upplåsbara. De uppblåsbara västarna är gjorda för att vara smidiga att ha på sig ombord. 

En del uppblåsbara flytvästar har en integrerad livsele vilket är en stor fördel vid koppling och lyft. Grenbandet utgör en säkrare flytväst då det gör att flytvästen sitter på plats, men det bör inte vara för hårt åtdraget, då det kan det bli besvärande när västen är uppblåst och svårt att justera när personen befinner sig i vattnet. De uppblåsbara västarna är de, tekniskt sett, mest komplicerade västarna. Därför rekommenderas de inte till barn under 40 kilo eller vuxna som inte kan simma. För att västarna ska fungera säkert krävs en kunnig och noggrann användare. 

275 Newton (N)

För yrkesbruk finns CE-västar på hela 275 Newton. De används inom bland annat offshore- och fiskeindustrin.

Det finns en uppsjö av olika flytvästar, här nedan listar vi de vanligaste, besök en återförsäljare för att hitta flytväst som passar dina behov.

Räddningsvästar

En räddningsväst är konstruerad för att vända personen till ryggläge när den hamnar i vattnet. Den stora kragen stöttar och håller upp huvudet. Vändförmågan är dock inte hundraprocentig. Mycket kläder, som samlar luft, kan göra att en medvetslös person inte vänds rätt. Västarnas stora volym gör att de försämrar möjligheterna att simma och klättra. Det finns olika typer av räddningsvästar med olika flytkraft.

Flytvästar för vattensport

Det finns olika flytvästar för olika vattensporter och är ofta utformade för god rörligt har och har en flytförmåga på 50 (N). De klassas därför som flythjälpmedel och har inte har krage för huvudet. Flytkraften i västen är jämt fördelat på mage och rygg, västen vänder därför inte personen till ryggläge i vattnet. En vanligt förekommande modell är den så kallade seglarvästen. 

Kanotvästar

Kanotvästar har liknande egenskaper som seglarvästar men är designade för extra god rörlighet för den som sitter i en kajak, kanot eller liknande. De behöver också vara i en synlig färg då de ofta syns dåligt från andra båtar.

Fiskevästar

För fritidsfiskare finns särskilda fiskevästar med många fickor. Färgsättningen finns numer i många olika färger. Många väljer mer diskreta, militärmönstrade eller neutrala färger, vilket är synd ur en säkerhetsaspekt. Men, om färgen är en förutsättning för att fiskaren ska sätta på sig flytvästen, är det mycket bättre än ingen flytväst alls.

Flytplagg

Det finns en rik flora av flytplagg för olika ändamål. För att få säljas som flytplagg måste de vara klassade som 50N och har därför samma flytförmåga som en vanlig seglarväst. Flytjackor är ett exempel på flytplagg och en finess med dem är att de ser ut som en vanlig jacka. Det gör att de även används i situationer då man normalt inte bär flytväst, till exempel på väg hem från båten och på promenad i ett hamnområde. Några personer omkommer varje år i sådana situationer och det hade kunnat undvikas.

Fler exempel på flytplagg är flytvästar som ser ut som vanliga dunvästar. 

Flytoverallerna 

Varma och sköna plagg som blivit populära bland snöskoteråkare, vinterfiskare och båtfolk som är ute under kalla och tuffa förhållanden. Vanligtvis har de flytmaterial som ger en flytkraft på 80-100N. Ofta har de väl synliga färger och rikligt med reflexer.

Den som faller i kallt vatten iklädd en flytoverall som är ordentligt åtsnörd vid alla öppningar och har luvan uppfälld kommer att märka att köldchocken nästan uteblir och möjligheten att klara sig tills hjälp kommer ökar.

Den bästa flytvästen är den du har på dig. 

Vad är en flytväst och måste även vuxna ha flytväst?

Kloka barn ger svar på frågorna i filmen. 


Olyckan kan snabbt vara framme

Olyckan kan snabbt vara framme när du vistas i, på eller vid vatten. Har du någon gång funderat på varför det sitter stegar vid kajer och båtplatser?

Filmerna är producerade av Josef Bränsvik Dröneriet i ett samarbete med Svenska Livräddningssällskapet och Fristad Plast AB. 


 
 

Fakta:

  • Oftast inträffar olyckorna nära land och i lugnt väder.
  • Fall över bord och kantring är de vanligaste orsakerna till olyckorna.
  • Ungefär hälften av båtolyckorna sker i samband med fritidsfiske.
  • Hälften av de omkomna är män över 50 år.
  • Drygt hälften har druckit alkohol.
  • Endast en av tio drunknade bär flytväst eller flytplagg.

Svenska Livräddningssällskapet i samarbete med Transportstyrelsen har har tagit fram en faktabroschyren, den är gratis, får gärna spridas och kan laddas ned här.