Läs andras frågor

Vad innebär otoskleros?

Fråga

Jag har nyligen fått veta att jag har otoskleros. Nu undrar jag vad det innebär, förutom hörselnedsättning och öronsus. Får man det i bägge öronen? Leder det till att man blir döv? Går det att bota?

Svar

Otoskleros är en sjukdom i benen i mellanörat som påverkar benkapseln. Den leder till att hörselbenen mjuknar. Det gör att benen som leder ljud in i örat inte fungerar som de ska. Bland annat kan stigbygeln i örat fastna och inte förmedla ljudimpulser lika bra. Det innebär att du får en hörselnedsättning, som beror på att ljudet inte når hörselorganet i örat.

Otoskleros kan komma på det ena örat eller båda. Hörselnedsättningen påverkar framför allt de låga tonområdena. Orsaken är okänd. Cirka en procent av befolkningen får den, kvinnor dubbelt så ofta som män. Hörselnedsättningen kan utlösas om du blir gravid eller om du äter p-piller.

Du kan behöva en operation om du har otoskleros. Ibland måste du opereras mer än en gång. Vid operationen tas delar av de förbenade områdena bort och ersätts med en liten protes. Efter operationen får nio av tio bättre hörsel. Ibland hjälper en hörapparat så bra att du inte behöver opereras.

Otoskleros kan också ge tinnitus. Men alla med otoskleros har inte tinnitus.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan