LÄS ANDRAS FRÅGOR

Varför får man zinkbrist?

Fråga

Jag har fått veta att min son har zinkbrist. Vad kan det bero på?

Svar

Den vanligaste orsaken till zinkbrist är att upptaget av zink i tarmen är försämrat på grund av glutenintolerans eller någon annan tarmsjukdom. Jag tycker att om en sådan utredning inte har gjorts för din son, tycker jag att det bör göras.

Det förekommer medfödd zinkbrist av annan orsak, men det är ovanligt. Ibland kan det man äter göra att zinkupptaget blir sämre i tarmen, även om det också är ovanligt som enda orsak till zinkbrist.

I mjölmat, framför allt i fullkornsprodukter, och i bönor och nötter finns något som heter fytinsyra. Fytinsyran försvårar upptaget av zink genom att binda zinket i kosten.

Surdegsbröd, det vill säga bröd som är bakat på skållat mjöl och bröd som fått jäsa länge, innehåller mindre fytinsyra vilket förbättrar upptaget av zink, men även av järn.

Att äta mycket kött, fisk, grönsaker och frukt är bra om man har zinkbrist. Det kan vara lämpligt att ta kosttillägg om man har svårt att få i sig tillräckligt med zink bara genom kosten, till exempel om man är vegetarian.

Mer om mat och näringsämnen hittar du här.

Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan