LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad är bäst att äta, riktigt smör eller lättmargarin?

Fråga

Är det verkligen bra att äta lättmargarin, innehåller inte det en massa tillsatser? Är det bättre att äta smör?

Svar

Vilken typ av bordsmargarin som är lämplig att välja beror dels på vilket energibehov du har, hur många smörgåsar du äter och hur mycket fett du tar på din smörgås.

Men i aktuell forskning sägs att man ska begränsa mängden mättat fett som till exempel finns i smör och Bregott. Istället kan man äta mer av mjuka, vegetabiliska fetter och av det fett som finns i fisk.

Olika lättmargarin som finns på den svenska marknaden innehåller inga tillsatser som skulle kunna skada hälsan.

Bordsmargarin med låg fetthalt innehåller oftast:

  • Emulgeringsmedel för att fett och vatten ska kunna blandas, det kan till exempel vara lecitin.
  • Salt.
  • Någon form av konserverande ämne, oftast citronsyra.

 En del innehåller också mjölk och är berikade med A- och D-vitamin.

Bra matvanor handlar om att ha en bra helhet. Vilket matfett du väljer att bre på din smörgås är en detalj. Men det är förstås en detalj som kan göra skillnad.

Om du vill minska i vikt eller undvika att gå upp i vikt kan lättmargarin vara ett bra val. Låt oss säga att du äter fem skivor bröd per dag och har en tesked bordsmargarin på varje skiva. Det gör en skillnad på 95 kilokalorier per dag mellan lättmargarin med 38 procent fetthalt och smör eller ett bordsmargarin med 80 procent fetthalt. Men du kan ju också ta hälften så mycket av det fetare alternativet.

Läs mer i vår text om hälsosamma matråd

Anna Karlsson, dietist

Till toppen av sidan