LÄS ANDRAS FRÅGOR

Min dotter dricker mycket energidryck. Är det farligt?

Fråga

Min dotter dricker mycket energidryck. Är det farligt? Hur mycket kan barn och unga egentligen dricka?

Svar

Att dricka mindre mängder energidryck är inte skadligt. Men stora mängder kan påverka hälsa och mående.

Alla energidrycker innehåller inte exakt samma saker, men de flesta innehåller koffein. På grund av varierande innehåll är det alltså i dagsläget svårt att ge ett exakt svar på vilken mängd som är okej.

På Livsmedelsverkets hemsida finns mer att läsa om energidryckers innehåll och koffein.  Bland annat står det att en burk energidryck på 250 milliliter som innehåller 320 milligram koffein per liter, ger dig ungefär lika mycket koffein som en kopp bryggkaffe på 1,5 dl. Som förälder skulle du reagera på om din dotter till exempel skulle dricka 6 till 8 koppar kaffe om dagen, eller börjar äta koffeintabletter. Detsamma gäller om hon dricker flera burkar energidryck om dagen. Det finns även energidrycker som innehåller ännu mer koffein som man behöver vara försiktig med.

Stora mängder koffein kan ge problem med sömn, ökad oro och ångest, hjärtklappning, huvudvärk och yrsel. Om din dotter är liten och späd är det en större risk att hon får dessa symtom.

De dödsfall som har skett vid intag av energidryck har varit i samband med alkoholintag. Det har även skett en del allvarliga händelser vid intag av energidryck i samband med hård träning.

En del ungdomar som dricker mycket uppiggande drycker känner att de hela tiden behöver pigga upp sig med energidryck. Däremellan blir de trötta och energilösa.

Det finns också en risk att man väljer att dricka energidrycker i stället för att äta mat med bra näring som ger en mer långsiktig ork och ett jämnare mående.

Prata med din dotter och försök komma överens med henne om vilken mängd energidryck som är rimlig.

Det kan vara svårt att sluta helt. Det kan även hända att man får huvudvärk och blir mer trött under en period när man slutar helt med energidryck. Men det går över på ett par dagar.

Ibland kan det finnas ett slags grupptryck att äta eller dricka vissa saker. Att det är en social grej att gå och handla en energidryck tillsammans och dricka den. Våga prata om det för att komma fram till ett bra förhållningssätt. I dagsläget finns ingen lag kring åldersgräns och energidryck. Däremot har dagligvaruhandeln själva utfärdat en rekommendation om åldersgräns på 15 år.

Anna Karlsson, dietist

Till toppen av sidan