LÄS ANDRAS FRÅGOR

Hur ska jag kunna minska mitt kaffedrickande?

Fråga

Jag måste dra ner på mitt koffeinintag men kan inte. Jag blir hyperenergisk, skakig, svettas och blir stirrig med mera. Har ätit koffeintabletter och blev skakig och kallsvettig, tuppade till och med av två gånger.

Jag är ändå så otroligt beroende av koffeinet, samma symtom som jag nämnde ovan får jag även när jag INTE får koffein i mig. Dricker 4-5 koppar kaffe varje dag och jag kan inte sluta! Mår inte bra av koffeinet men mår inte bra när jag inte får något heller.

Finns ju tuggummi mot nikotin. Finns det något mot koffein?

Svar

Nej, det finns inga ersättningsmedel för koffein på motsvarande sätt som för nikotinet. Den som dricker mycket kaffe kan få abstinens på det sätt du beskriver. Liknande besvär förekommer också om du får för lite vätska.

För det första ska du se till att du får lika mycket vätska i dig som när du dricker kaffe.

För det andra kan du minska mängden kaffe med cirka en halv kopp kaffe per dag. Är du mycket känslig så kan du behöva ha den mängden några dygn. Därefter minska med en halv kopp till och så vidare.

Du kan förstås minska genom att helt sluta men då är problemet precis det du beskriver och det fortgår ungefär fem dagar. Sen brukar det släppa.

Håkan Barrner, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan