LÄS ANDRAS FRÅGOR

Hur kan jag hjälpa min tonåring att minska på läsk och godis?

Fråga

Min tonårstjej dricker mycket läsk och äter chips eller godis nästan varje dag. Hur ska jag få henne att minska på sådant?

Svar

Vad bra att du är mån om att din dotter ska ha bra matvanor.

Det är inte alltid så lätt att påverka sina barn i tonåren. Det är en period i livet då man ofta vill frigöra sig från sina föräldrar. Men om du kan prata med din tonåring om det här utan att komma med en massa pekpinnar brukar det ofta gå att motivera till förändring. Ställ frågor om vad din dotter själv tänker om det här och lyssna på hennes svar.

Det är vanligt med en ökad hunger och ett ökat sötsug under perioder när man växer och utvecklas mycket. Försök att inte skuldbelägga din dotters matvanor, utan hjälp henne att hitta bra alternativ i stället.

De här sakerna kan du göra för att hjälpa:

  • Ha inte läsk, chips och godis hemma till vardags och köp en rimlig mängd till helger och särskilda tillfällen. Det kan vara svårt att stå emot sug om det finns sådana livsmedel i hemmet.
  • Försök att äta regelbundna måltider, sammansatta enligt tallriksmodellen.
  • Erbjud bra mellanmål och kvällsmål, till exempel en smoothie, mjölk och smörgås eller en fruktsallad toppad med nötter.
  • Se till att det finns frukt hemma som hon kan ta om hon blir sugen.
  • Mjölk är en bra måltidsdryck och vatten är den bästa törstsläckaren. Servera inga söta drycker till vardags.

Ibland äter man mycket sötsaker för att man är trött eller stressad eller för att man känner sig nedstämd eller mår dåligt på annat sätt. Fundera över hur din dotter har det med sömnvanor, stress och livet i övrigt.

Om du vill kan du läsa texten Övervikt - att gå ner i vikt på Umo.se. 

Anna Karlsson, dietist

Till toppen av sidan