LÄS ANDRAS FRÅGOR

Är det hälsosamt att gå ner i vikt med hjälp av LCHF-metoden?

Fråga

Min man äter strikt efter LCHF-metoden. Är det ett hälsosamt sätt att gå ned i vikt?

Svar

Det går tyvärr inte att svara ett enkelt ja eller nej på den frågan. Om din man har övervikt är det bra för hans hälsa att gå ner i vikt. Så om det fungerar bra för din man att minska i vikt med LCHF är det bra för hans hälsa.

Alla metoder för viktminskning går ut på att få i sig mindre energi från maten än vad du förbrukar. Då tar kroppen energi från sina energilager, framför allt fettväven, och du minskar i vikt. Det är samma sak med LCHF. Om du helt utesluter vissa livsmedel ur kosten får du i dig mindre energi och då går du oftast ner i vikt.

Studier har visat att dieter med en låg andel kolhydrater ger en snabbare viktnedgång i början jämfört med om du äter enligt de nordiska näringsrekommendationerna. Men efter ett år har viktminskningen planat ut och du får samma viktminskning oavsett metod. Om du följer en diet väldigt strikt under en längre period finns det en risk för att kosthållningen blir för ensidig.

Om vissa livsmedelsgrupper utesluts helt kan det leda till att du får i dig för lite av viktiga näringsämnen som du behöver för en bra hälsa på sikt. Eftersom det inte finns några långtidsstudier av LCHF är det inte känt hur kosten påverkar hälsan på längre sikt.

Det är viktigt att äta grönsaker, frukt och bär i tillräcklig mängd och att du får i dig även vegetabiliska fetter och fett från fisk även om du väljer att äta lågkolhydratkost.

På sikt behöver du sannolikt också äta fullkornsprodukter. En kost som innehåller fullkorn, frukt, grönsaker, vegetabiliska oljor och fisk skyddar både mot hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Läs gärna våra texter Hälsosamma matråd och Mat vid diabetes. Och Livsmedelsverkets text om Dieter. 

Anna Karlsson, dietist

Till toppen av sidan