Vaccinationer

Vaccination mot tuberkulos i Skåne

Innehållet gäller Skåne

I Sverige ges vaccination mot tuberkulos, så kallad BCG-vaccination, bara till barn som har ökad risk att utsättas för smitta.

Det gäller till exempel barn som har någon nära släkting som haft tuberkulos, barn i familjer som kommer från länder där det är vanligt med tuberkulos eller barn som kommer att vistas länge i ett sådant land. Som förälder får du information om vaccination mot tuberkulos på BB eller på barnavårdscentralen. Ibland får du informationen redan på barnmorskemottagningen.

Så går vaccinationen till

Under vaccinationen får barnet får sitta i en förälders knä. En sköterska håller i barnets arm medan en annan sköterska sprutar in lite vätska under huden på barnets vänstra överarm. Det uppstår en liten upphöjning där vätskan sprutas in. Det kan också bli en rodnad runt injektionsställe. I samband med injektionen och några minuter efter injektionen kan det svida lite, ungefär som vid ett getingstick.

Det här händer efter vaccinationen

Upphöjningen efter vaccinationen försvinner efter en kort stund. De första dagarna kan det vara en rodnad på vaccinationsstället. Om det snabbt blir svullet, rött och ömt på stället där sprutan gavs ska du kontakta personen som gav sprutan, eller ringa telefonnumret 1177 för sjukvårdsrådgivning. 

Senare uppstår en förhårdnad, som efter hand blir större, rodnande och ibland upphöjd. Förhårdnaden är täckt av tunn, blank hud. Huden blir med tiden tunnare några veckor och efter vaccinationen, vanligtvis mellan 3-6 veckor, brister huden. Det blir ett sår, som släpper ut någon eller några droppar var. Varet är ofarligt för andra friska personer.

Såret

Såret vätskar mer eller mindre, men torkar oftast efter ett par veckor. Ibland kan såret vätska längre, upp till några månader. När såret har torkat bildas en sårskorpa, som faller av efter några veckor.

Såret ska inte tvättas och använd inte salvor, sårpuder eller snabbförband. Om såret vätskar mycket och du vill skydda kläderna är det viktigt att du använder ett förband som inte sitter tätt. Textilplåster går bra att använda, till exempel sådana som kan klippas i lagom stora bita. Använd inte plastplåster.

Det normala vaccinationsförloppet kan alltså variera men räkna med att det kan ta upp till 5-6 månader innan såret är läkt. Ibland får barnet inte något sår alls, utan förhårdnaden kvarstår någon eller några månader innan den går tillbaka.

Andra vanliga förändringar

Det är normalt att barnet får en måttlig förstoring av lymfkörtlarna i armhålan och ibland kan barnet få feber efter vaccinationen, men det är ovanligt.

Att tänka på efter vaccinationen

Barnet ska inte bada i badkar, bassäng, pool, sjö eller hav så länge det finns ett sår eller en sårskorpa. Att duscha går bra och det gör inget att det rinner vatten över såret.

Till toppen av sidan