Vaccinationer

Frågor och svar om HPV och vaccination

Innehållet gäller Skåne

Fråga

Hur vanligt är livmoderhalscancer?

Svar

Varje år får runt 450-550 kvinnor livmoderhalscancer i Sverige. Runt 150 av dessa kvinnor dör. Många förlorar sin förmåga att bli gravida.

Nästan alla som drabbas av livmoderhalscancer, får det av en HPV-infektion. Men genom att vaccinera dig mot HPV och gå på cellprovskontroller minskar risken att drabbas av livmoderhalscancer.

Fråga

Vad är HPV och varför kan det ge livmoderhalscancer?

Svar

HPV är en grupp med minst 200 olika virus som kan ge kondylom, cellförändringar på livmoderhalsen - och i vissa fall livmoderhalscancer. Virus som även kan utvecklas till analcancer eller annan underlivscancer, samt munhålecancer.

Många HPV-virus har ingen påverkan alls. De flesta HPV-förekomster läker inom loppet av något år.

I underlivet har vi en mängd olika virus och bakterier, vilket är helt normalt. Oftast kan kroppen själv kontrollera dessa. I samband med sexuella relationer överförs nya virus och bakterier. Vissa kvinnor kan läka ut nytillkomna HPV infektioner på några månader. För andra kan det kanske ta år.

När HPV-viruset inte läker ut, är risken större att man utvecklar cellförändringar och cancer på livmoderhalsen.

Fråga

Jag är 26 år och har haft sex med åtta personer. Är det någon idé att jag vaccinerar mig mot HPV?

Svar

Ja, vaccinet kan fortfarande ge dig ett skydd mot livmoderhalscancer och kondylom.

Om du har haft sex med flera partners har du troligtvis redan kommit i kontakt med någon typ av HPV-virus. Men det är inte säkert att du har kommit i kontakt med de HPV-typer som orsakar livmoderhalscancer eller kondylom. 

Därför är det klokt att du vaccinerar dig.

Fråga

Vilka biverkningar finns av HPV-vaccinet?

Svar

Du kan bli lite öm och svullen där du blev stucken. Några kan få lite feber, huvudvärk, klåda, illamående eller ömhet i armen.

Som vid all vaccination kan det i sällsynta fall förekomma överkänslighetsreaktioner, som nässelutslag eller andningssvårigheter. Svimningar kan också förekomma efter alla typer av vaccinationer.

Biverkningarna av HPV-vaccination är väl belagda. Vaccinet har getts till över 300 miljoner kvinnor, runt om i världen. Läs mer om HPV-vaccination på Folkhälsomyndighetens sajt, se länk längre ner på sidan.

Fråga

Ska jag fortsätta gå på cellprovskontroller efter HPV-vaccinationen?

Svar

Ja, absolut! Gå på cellprovskontroll varje gång du blir kallad. Det finns HPV-typer som dagens vaccin inte skyddar emot som också kan ge cellförändringar.

Cellprov går snabbt, det tar vanligtvis bara någon minut. Det brukar inte göra ont. En del kan känna obehag men det går snabbt över. Vänd dig till din barnmorskemottagning om du missat din tid och vill boka en ny. De flesta mottagningar har även drop-in. Ta med dig kallelsen som ha blivit hemskickad till dig.

Fråga

Jag har tagit en spruta men glömt ta dos två och tre. Behöver jag börja om HPV-vaccinationen?

Svar

Ta helst alla doser inom sex månader. Dos två tar du 1-2 månader efter dos ett. Dos tre tar du 4-5 månader efter dos två.

Om du har glömt ta dos två eller tre så behöver du vanligtvis inte börja om. Men rådgör med personalen på din vårdcentral eller barnmorskemottagning.

Fråga

Kan pojkar och män vaccinera sig mot HPV?

Svar

Ja, pojkar och män kan vaccinera sig mot HPV och minskar då risken både att infekteras med och föra vidare de virus som vaccinet skyddar mot.

Från och med hösten 2020 ingår vaccination mot HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet för både pojkar och flickor.

Fråga

Hur bra skyddar HPV-vaccinet mot livmoderhalscancer?

Svar

Vaccinet skyddar till mer än 70 % mot de HPV som orsakar cellförändringar och livmoderhalscancer. Gardasil ger också ett skydd mot de sorters HPV som kan ge könssjukdomen kondylom.

Fråga

Kan man få narkolepsi efter HPV-vaccinationen?

Svar

Narkolepsi finns inte rapporterat som biverkning efter HPV-vaccination.

Det finns en stor svensk/dansk studie gjord på flera hundra tusen vaccinerade och ovaccinerade flickor. Den visar på att det inte fanns fler flickor med narkolepsi i den vaccinerade gruppen jämfört med den icke vaccinerade gruppen.

Läs mer om studien om narkolepsi:

Arnheim-Dahlström L, Pasternak B, Svanström H, Sparén P, Hviid A. Autoimmune, neurological, and venous thromboembolic adverse events after immunisation of adolescent girls with quadrivalent human papillomavirus vaccine in Denmark and Sweden: cohort study. 2013.

Fråga

Varför finns det aluminium i HPV-vaccinet? Är inte det farligt?

Svar

Aluminiumsalter har man länge använt i vacciner. Det hjälper kroppen att bilda antikroppar som skall skydda mot, i detta fall, just HPV 16/18. Inga studier visar att det är farligt med de små mängder aluminiumsalter som man får i samband med vaccineringen.

Fråga

Kan jag vaccinera mig mot HPV om jag är gravid eller ammar?

Svar

Det går bra att vaccinera sig under amning.

Är du gravid skall du inte vaccinera dig just nu. Det finns kvinnor som har vaccinerat sig innan de vetat om att de varit gravida, under alla de år vaccinet funnits. Bland dem har man inte funnit fler avvikelser än i andra graviditeter. Men man rekommenderar att vänta till efter graviditeten.

Fråga

Finns det någon som inte bör vaccinera sig mot HPV?

Svar

Om du har en blödningssjukdom, till exempel hemofili, bör du inte vaccinera dig. Inte heller om du har försvagat immunförsvar, till exempel på grund av en genetisk defekt, en HIV-infektion eller om du tar mediciner som påverkar immunförsvaret.

Till toppen av sidan