Operationer av könsorgan och urinvägar

Operation av cellförändringar i vulvan

Innehållet gäller Skåne

Kvinnans yttre könsorgan kallas vulva. Till vulvan räknas blygdläpparna, klitoris och huden kring slidöppningen och ner mot ändtarmen. I huden i vulvan kan det bildas cellförändringar. Ibland utvecklas cellförändringarna till cancer. Risken för cancer minskar om allvarliga cellförändringar opereras bort.

Förberedelser

Du ska inte äta eller dricka något sex timmar före operationen.

Sluta röka och undvik alkohol före och efter operationen

Det är viktigt att helt undvika tobak en tid före och efter operationen. Det gör att såren läker snabbare och att blodcirkulationen och konditionen förbättras så att du fortare återhämtar dig.

Det bästa är att sluta röka helt, men om du inte klarar det så är det bra om du avstår från rökning helst åtta, men minst fyra veckor före operationen. Du bör också undvika att röka helst åtta, men minst fyra veckor efter operationen.

Prata med läkaren om du behöver hjälp och stöd att sluta röka.

Undvik också att dricka alkohol fyra veckor före operationen och fyra veckor efter.  Då minskar risken för komplikationer.

Läs mer om levnadsvanor i samband med operation.

Så går operationen till

Det vanligaste är att du blir sövd före operationen i vulvan. Operationen kan ibland också göras med lokalbedövning och lugnande medicin.

Läkaren opererar bort området med cellförändringar. Operationen tar mellan trettio och sextio minuter.

Efter operationen övervakas du på en uppvakningsavdelning. Därefter flyttas du till en vårdavdelning och kan ofta lämna sjukhuset samma dag som du har blivit opererad.

Efter operationen

Området med cellförändringar som har opererats bort undersöks i mikroskop. Du får svar på denna undersökning efter tre till fyra veckor. Läkaren ringer eller skickar då brev till dig och berättar om du behöver mer behandling.

Så mår du efteråt

Du kan åka hem från sjukhuset samma dag som du har blivit opererad. Ibland behöver läkaren sjukskriva dig några dagar eller någon vecka. Hur länge du behöver vara sjukskriven beror på vad du arbetar med, hur stort område i vulvan som har opererats bort och hur operationen påverkar dig.

De första veckorna efter operationen är det vanligt att du har ont och känner obehag i underlivet. Detta kan du ofta minska med smärtstillande medicin som innehåller paracetamol (till exempel Alvedon). Ibland behöver du kombinera det med starkare smärtstillande medicin och då får du recept på det av läkaren. Det är också vanligt med små blödningar och vätskande sår i operationsområdet.

Sköt om såret

Det är viktigt att du sköljer av underlivet med vanligt vatten två till tre gånger om dagen. Då läker såret bättre. Använd inte tvål. Torka försiktigt och badda gärna området torrt.

Det är bra att lufta underlivet om det inte blöder från såret. När du är hemma kan du till exempel ha på dig en kjol utan underkläder eller ligga på en handduk i sängen och lufta såret.

Undvik att träna hårt, bada eller att ha sex

Den första tiden efter operationen ska du inte lyfta tungt eller träna hårt eftersom stygnen kan lossna och såret kan spricka upp. Efter en tid löser stygnen ofta upp sig själva. Om stygnen i stället måste plockas bort får du information om det.

Det tar ungefär fyra till sex veckor för såret att läka. Under den tiden ska du inte bada badkar eller simma. Vänta också med att ha sex till dess att såret har läkt helt. Då minskar du risken att du får en infektion. Det är vanligt att det gör ont, skaver eller känns annorlunda att ha sex även flera månader efter operationen.

Komplikationer

Ibland uppstår det en infektion i operationsområdet. Det är viktigt att du söker vård om du upplever vissa besvär efter operationen.

Sök genast vård på en gynekologisk akutmottagning om:

  • Det luktar illa och det kommer mycket vätska från såret.
  • Du får mer ont och samtidigt har feber, en ökande svullnad eller flytningar från såret.
  • Det plötsligt börjar blöda mycket.

Sök vård på din vårdcentral om:

  • Du får lite ont eller svullnar lite grand. Samtidigt har du ingen feber, utan känner dig frisk för övrigt.

Kontakta avdelningen där du blev opererad om:

  • Du har små blödningar som inte försvinner efter några dagar.
Till toppen av sidan