Ring bara 1177 på telefon om du behöver sjukvårdsrådgivning

Är du över 85 år och har fått hem ett brev för vaccination mot covid-19? Ring din vårdcentral för att boka tid eller använd deras e-tjänster. Ring bara 1177 på telefon om du behöver sjukvårdsrådgivning. De kan inte hjälpa dig att boka tid.
RÅD OM LÄKEMEDEL

Har du koll på dina läkemedel?

Innehållet gäller Skåne

När du besöker vården i Skåne är det bra att ha med en lista över de läkemedel du tar. Prata med din läkare för få bättre koll på dina mediciner.

Vissa mediciner ska inte tas samtidigt

Om du tar flera olika läkemedel samtidigt kan de ibland påverka varandra. Vissa mediciner ska du inte ta samtidigt. Eftersom det inte finns någon samlad läkemedelslista i vårdens datorsystem, vet vårdpersonalen inte alltid vilka mediciner du tar. Därför är det viktigt att du tillsammans med personalen i vården håller koll på dina läkemedel. Du kan till exempel använda foldern "Mina mediciner", som du kan fråga efter på din vårdcentral.

Inför ditt besök i vården

Ta med en lista över alla läkemedel som du använder när du ska besöka vården. Det är också bra om du skriver ned receptfria mediciner och naturläkemedel som du tar, eftersom de kan påverka effekten av andra läkemedel. På listan ska du också ta med mediciner som du tar vid behov, som till exempel värktabletter.

Håll koll tillsammans med vården

Berätta för vårdpersonalen vilka läkemedel du tar, när du tar dem och hur länge du ska ta dem. Fråga din läkare om du inte vet varför du tar ett visst läkemedel.

Be vårdpersonalen att skriva ut en uppdaterad lista över de läkemedel du tar.

Om du får en ny medicin utskriven vid läkarbesöket, fråga din läkare:

  • Varför du får medicinen
  • När och hur du ska ta den
  • Om du kan ta den nya medicinen tillsammans med andra mediciner och naturläkemedel
  • Hur och när effekten av medicinen ska följas upp
  • Vilka biverkningar som du kan få och vad du i sådana fall ska göra

Tänk på miljön

Överblivna mediciner är ett stort problem i vår miljö. Tänk på att inte hämta ut mer medicin än du behöver. Lämna in mediciner som har blivit över på apoteket.

Till toppen av sidan