Förberedelser inför förlossningen

Planera för förlossningen i Skåne

Innehållet gäller Skåne

I Skåne finns fem förlossningsavdelningar. Alla har ett gemensamt mål och uppdrag: Att ta hand om dig genom förlossningen och att garantera din och ditt barns säkerhet genom processen.

Förlossningsvården i Skåne samarbetar för att ta hand om dig när du ska föda. Här kan du ta reda på hur vården fungerar och vad du själv kan göra för att förbereda dig inför förlossningen.

Så kan du förbereda dig

Välj var du vill föda

Innan förlossningen är det bra om du tänker igenom var du skulle vilja föda. Det finns fem förlossningsavdelningar i Skåne att välja mellan.

Förlossningsvården i Skåne kommer att försöka ta hänsyn till ditt och din partners önskemål. Om den valda förlossningsavdelningen inte har plats när du ska föda, kommer de att kontakta en annan avdelning och förbereda dem på att ni är på väg.

På sjukhusens webbsidor kan du läsa mer om hur det är att föda barn på de olika förlossningsavdelningarna. 

Att föda barn i Helsingborg - Helsingborgs lasarett (skane.se) 

Att föda barn i Kristianstad - Centralsjukhuset Kristianstad CSK (skane.se) 

Att föda barn i Lund och Malmö - Skånes universitetssjukhus Sus (skane.se) 

Att föda barn i Ystad - Lasarettet i Ystad (skane.se)

Prata med din barnmorska

Om du undrar över något kring din kommande förlossning kan du prata med din barnmorska på barnmorskemottagningen. Du kan också få allmän rådgivning hos 1177 på telefon eller läsa råd på 1177.se.

Skriv ett förlossningsbrev

I ett förlossningsbrev kan du skriva ner sådant som är viktigt för dig. Skriv gärna ner dina förväntningar, rädslor och önskemål. Brevet är en bra förberedelse och hjälper dig och din partner att tänka igenom hur förlossningen kan bli så bra som möjligt. Gå igenom brevet med din barnmorska på barnmorskemottagningen. Ta sedan med brevet till förlossningsavdelningen när det är dags att föda. För personalen på förlossningsavdelningen är brevet en extra information om hur de bäst kan hjälpa dig.

En förlossning går inte alltid att styra. Kanske händer det saker under förlossningen som gör att det inte går att följa era önskemål helt. Det kan också vara så att du ändrar dig. Personalen är vana vid det. Ingen tycker att det är konstigt om du ändrar dig angående smärtlindring eller något annat.

Förlossningsbrev

Vad ska jag ta med mig?

För att din vistelse ska bli så bra som möjligt behöver du ta med dig några saker till förlossningen och BB. Det är bra att packa väskan några dagar innan det är dags.

  • papper om din blodgrupp – fråga din barnmorska
  • din legitimation
  • förlossningsbrev
  • kläder till bebisen
  • sköna kläder till dig och din partner
  • personliga hygienprodukter, till exempel schampo, tandkräm och tandborste
  • mat och dryck till partner
  • bilbarnstol för bebis (babyskydd) till hemresan.

Välj en barnavårdscentral

Det är bra om du väljer barnavårdscentral (BVC) redan under graviditeten i samband med besöken på barnmorskemottagningen. Då skrivs ditt val in i journalen. När ditt barn ännu inte har ett personnummer ska du använda en pappersblankett för att välja barnavårdscentral.

Gör du inget aktivt val blir ditt barn registrerat på den barnavårdscentral som ligger närmast barnets folkbokföringsadress.

På BVC möter du specialistutbildade sjuksköterskor och läkare som arbetar hälsofrämjande och förebyggande vid hälsobesöken med:

  • samtal om barnets hälsa
  • stöd i föräldraskapet
  • föräldragrupper
  • uppföljning av barnets hälsa och tillväxt
  • utvecklingsbedömningar
  • vaccinationer enligt det svenska barnvaccinationsprogrammet
  • samtal om barnsäkerhetstöd till barn som av olika anledningar inte har det bra.

Välj barnavårdscentral i Skåne

Hälsobesök på barnavårdscentral (BVC) i Skåne

Till toppen av sidan