ATT SKÖTA ETT NYFÖTT BARN

Film: Viktor visar hur man lyfter ett litet barn

Till en början tyckte Viktor Gustafsson det kändes läskigt att lyfta och bära någon annans barn. Men med hans egen dotter Elsa har det känts helt naturligt. Se hur Viktor gör när han lyfter och bär Elsa.

Viktor Gustafsson visar några olika sätt att lyfta och bära ett barn.

Om att lyfta och bära ett litet barn

När ett nyfött barn är vaket vill hen ofta bli buret. Det finns många sätt att bära ett barn på. Det viktiga är att barnet får stöd för huvudet, bärs på ett säkert sätt och känner sig tryggt.

När du ska lyfta upp barnet lägger du dina händer och armar under barnets kropp medan hen ligger kvar. Du kan föra in din ena hand under nacken och huvudet på barnet, och låta underarmen glida in under kroppen. Den andra handen kan du lägga under stjärten och låta underarmen följa med. Prata gärna med barnet under tiden och lyft sedan upp hen lugnt och försiktigt. När du har lyft upp barnet kan du hålla hen med ena handen under stjärten, och den andra handen och armen om nacken och ryggen. När du lägger ner barnet låter du hen få känna underlaget innan du tar bort dina armar. Prata gärna med barnet under tiden.

För din egen del kan du tänka på att inte belasta ryggen och resten av kroppen så att du får ont. Du kan till exempel spänna magmusklerna när du lyfter.

En del barn tycker om att ligga på mage med ansiktet nedåt på den vuxnes underarm. Du för då ena handen mellan benen på barnet och låter handen stanna under barnets bröstkorg. Då får barnets mage stöd underifrån av armen. Du kan stödja barnets huvud och axlar med den andra handen och underarmen.

Ett annat sätt är att ha barnet i en bärsele eller bärsjal. Hen behöver då ordentligt stöd för huvudet. I en sele eller sjal är barnet nära den vuxnes kropp på ett sätt som påminner om tiden före födelsen. Du kan bära barnet på ryggen, höften eller magen. Det kan vara praktiskt att bära barnet på det här sättet. Du får en hand fri och kan ta med dig barnet dit du inte kan komma fram med barnvagn. Det kan också bidra till att du bär ditt barn på ett sätt som inte belastar kroppen så att du får ont.

Till toppen av sidan