ATT SKÖTA ETT NYFÖTT BARN

Film: Anna badar Elsa, 2 månader

I den här filmen badar Elsa Gustafsson, två månader, i en balja i köket. Hennes mamma Anna visar tillsammans med barnsjuksköterskan Anna Hallgren vad du ska tänka på när du badar ett litet barn.

Anna och Elsa Gustafsson visar hur man kan bada ett litet barn.

Tvätta ett nyfött barn

När ditt barn är nyfött kan huden under armarna, bakom öronen, i ljumskarna och i halsvecken under hakan lätt bli irriterad eftersom det är varmt och lite fuktigt där. Många barn behöver tvättas varje dag i hudvecken för att inte få irriterad hud. Du kan tvätta försiktigt med en mjuk tvättlapp fuktad med vatten och klapptorka.

Om barnets hud ändå har blivit röd och irriterad brukar det läka snabbt om du tvättar rent, försöker klapptorka torrt med en handduk och sedan luftar. Om det ändå inte blir bättre kan du kontakta BVC. Du behöver inte överdriva tvättandet, men barnets hud behöver vara ren. De första veckorna räcker det ofta att tvätta med vatten. Sedan behövs ibland en mild barntvål eller tvättkräm. Det går också att rengöra huden med olja, en del använder barnolja och en del olivolja.

Så badar du ett nyfött barn

Det kan vara bra att ha en termometer och en badbalja för barn hemma. Du kan lägga fram allt du behöver i förväg och ställa badbaljan så att du får en bekväm arbetsställning. Vattnet ska vara kroppsvarmt, ungefär 37 grader. Det ska kännas ljummet och skönt. Du kan kontrollera temperaturen genom att sänka ner armbågen och känna, eller använda en termometer. Du kan ha lite olja i vattnet om du vill. Berätta för barnet vad ni ska göra, för att hen ska förstå att det kommer att hända något trevligt som hen kan känna sig trygg inför. Sedan kan du sänka ner barnet försiktigt i vattnet. En del barn njuter av vara i vatten medan andra inte tycker om det. Temperaturen i rummet påverkar också upplevelsen, du får vara uppmärksam på om barnet fryser eller om det är för varmt.

Du behöver hålla ena armen under barnets huvud och handen runt hens överarm. Har du olja i vattnet kan det bli lite halkigt att hålla. Det är därför bra att ha handduken nära till hands och ett bra grepp om ditt barn.

Om barnet har skorv i hårbotten, kan du passa på att behandla den.

När du har tagit upp barnet kan du svepa in hen i ett badlakan, och torka försiktigt genom att badda med en mjuk handduk. Du kan tänka på att torka alla hudveck så att det inte finns någon fukt kvar.

Hur ofta kan barnet bada?

Det räcker att bada ditt barn någon gång per vecka. Men om du vill och hen tycker om det, kan du bada barnet oftare. Har ditt barn torr eller känslig hud kan det vara bra att inte bada mer än en till två gånger i veckan.

Det brukar gå bra att bada barnet redan första veckan hemma, även om inte naveln har fallit av. När naveln har läkt kan du bada tillsammans med ditt barn.

Till toppen av sidan