Herpesinfektion i ögat. Vad gör jag?

Fråga

Jag har fått reda på att jag har en herpesinfektion i ögat. Jag har haft besvären i sex veckor och använt läkemedel i tolv dagar och känner ännu ingen förbättring. Hur lång tid kan det ta innan jag märker en förbättring?

Finns det andra sätt att behandla? Hur smittar man? Vågar jag vara när mitt lilla barnbarn som är tre månader?

Svar

Herpes på ögats hornhinna kallas också för herpeskeratit. Besvären kan vara långvariga och besvärliga och ibland kan besvären återkomma. Personer som får herpeskeratit behöver undersökas av en ögonläkare.

Viruset heter Herpes Simplex

Vid herpeskeratit heter det virus som angriper ögat Herpes simplex. Det finns två typer, typ 1 och typ 2. I ögat är det oftast typ 1, men i enstaka fall kan det även vara typ 2.

Ögonläkaren kan se infektionen i ögat genom att färga hornhinnan med en speciell färg.

Behandling med ögonsalva eller tabletter

Oftast är det bara ytskiktet av hornhinnan som är infekterat. Då räcker det med lokalbehandling i ögat med en ögonsalva som innehåller det virushämmande medel aciklovir.

Det är ovanligt men ibland ser ögonläkaren att infektionen går lite djupare i hornhinnan, och då ges även tablettbehandling med samma läkemedel.

Ögonsalvan brukar tas fem gången per dag. När symtomen börjat avta ska ögonsalvan tas ytterligare cirka tre dagar.

Ibland kombineras virushämmande medel med läkemedel som innehåller kortison.

Vanligt med täta återbesök

I början av sjukdomsförloppet är det vanligt med täta återbesök för att följa utbredningen av infektionen på hornhinnan. Det vanliga är att du efter tolv dygns behandling känner dig mycket bättre och besvären har minskat. Om du inte blivit bättre tycker jag att du ska kontakta den ögonklinik där du har blivit undersökt. Kanske behöver du prova något av de andra läkemedlen?

Herpes är ett vanligt virus

Herpesvirus är mycket vanligt. Minst fyra av fem personer har kommit i kontakt med viruset och haft åtminstone en infektion. Det är knappast rimligt att säga att du inte ska träffa ditt barnbarn. Men kanske du ska undvika att låta barnet vara riktigt nära ditt öga för att vara på den säkra sidan. Smittorisken borde vara låg när du tagit läkemedel i tolv dygn.

Läs mer om herpes i munnen och i underlivet

Till toppen av sidan