Ring bara 1177 på telefon om du behöver sjukvårdsrådgivning

Är du över 85 år och har fått hem ett brev för vaccination mot covid-19? Ring din vårdcentral för att boka tid eller använd deras e-tjänster. Ring bara 1177 på telefon om du behöver sjukvårdsrådgivning. De kan inte hjälpa dig att boka tid.
AKTUELLT

Full fart på pollensäsongen i Skåne

Innehållet gäller Skåne

Tröttare än vanligt? Kliar och rinner ögonen? Har du rinnsnuva eller nästäppa? Det är vanliga symtom vid pollenallergi. Våren är här och pollensäsongen är här!

Pollensäsong är ett tydligt tecken på att våren är här. Säsongen pågår från tidig vår till sen höst. Vanliga symtom är röda, kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva.

För många pollenallergiker kan våren och sommaren vara en jobbig tid. Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften. Receptfria läkemedel kan ofta dämpa besvären, men inte alltid helt ta bort dem.

Pollenallergi eller förkylning

Pollenallergi kan likna besvären vid vanlig förkylning. Men vid förkylning får du ofta också ont i halsen, ibland tjock, gul snuva och någon gång hög feber, vilket du inte får vid pollenallergi. Besvären vid pollenallergi kan dessutom variera från dag till dag och varar under en längre tid än förkylning.

Pollensäsongen varierar

Det brukar skilja två till tre veckor mellan pollensäsongen i södra och norra Sverige. Björkpollensäsongen brukar börja i södra Sverige i början av april. Många som är allergiska mot björkpollen är även allergiska mot al- och hasselpollen, som finns i luften betydligt tidigare. Hasselpollen finns redan från slutet av februari och alpollen från mitten av mars. På sensommaren från slutet av juli och hela augusti blommar gråbo.

Till toppen av sidan