AKTUELLT

Högkostnadsskyddet höjs med 50 kronor under 2019

Innehållet gäller Skåne

Gränsen för hur mycket du behöver betala för läkemedel och öppen vård höjs från och med den 1 januari 2019. Höjningen är 50 kronor, vilket innebär att du betalar högst 1150 kronor för öppen och vård och 2300 kronor för läkemedel under en period på 12 månader.

Höjningen  innebär att du sammanlagt betalar högst 1 150 kronor för besök i öppenvården under en period på tolv månader. Därefter får du ett så kallat frikort. Frikortet gäller i alla regioner i Sverige.

En del regioner har elektroniska frikort, men inte alla. Därför är det bra att du har med dig pappers- eller plastkortet som visar att du har frikort om du behöver vård i en annan region.

Högkostnadsskyddet för läkemedel höjs till 2300 kronor

Höjningen av högkostnadsskyddet för läkemedel höjs också med 50 kronor. Det innebär att du betalar högst 2300 kronor för läkemedel under en period på 12 månader.

Frikort för läkemedel som du har fått under 2018 påverkas inte av höjningen, utan dessa gäller fram till att den aktuella perioden tar slut. 

Genom att logga in på 1177.se och klicka  på läkemedelstjänster kan du se hur långt du har kvar till frikort för läkemedel.

Till toppen av sidan