AKTUELLT

Defekta kopparspiraler i Skåne

Innehållet gäller Skåne

Ett antal kvinnor i Skåne har fått en kopparspiral av märket Novaplus T380 insatt som preventivmedel. Nu visar det sig att vissa av spiralerna är defekta. Spiralen ger fortfarande ett önskat skydd mot graviditet, men i vissa fall har kopparspiralen gått sönder.

Totalt har 5 800 spiraler av märket Novaplus T380, från företaget Eurogine, levererats till Region Skåne och använts under perioden januari 2015 till februari 2018. Hittills har ett 100-tal fall rapporterats där spiralen gått sönder - oftast i samband med att den ska plockas ut.  

Sedan tillverkaren slog larm och informerade om felet har Region Skåne slutat använda det här fabrikatet av kopparspiral.

För att minska onödig oro och för att ge så mycket information om situationen som möjligt har Håkan Miörner, tillförordnad regional chefläkare Region Skåne, besvarat några frågor.

Hur vet jag om jag har den aktuella spiraltypen?

– Om du inte själv vet så kan du kontakta din barnmorskemottagning som kan undersöka ifall informationen finns i din journal. Vården har däremot inte konsekvent registrerat fabrikat och tillverkningsnummer och därför går det inte alltid att se i journalen vilka kvinnor som fått just den här typen av spiral. Om fabrikat inte är registrerat så kan däremot barnmorska vid en undersökning identifiera defekta spiraler baserat på färgen på trådarna, säger Håkan Miörner.

Hur märker jag om spiralen gått sönder?

Om din spiral gått sönder kommer det ut delar av den i samband med menstruation. Om det händer ska du kontakta din barnmorskemottagning för att plocka ut den trasiga spiralen och byta spiral.

Riskerar jag att bli gravid?

Skyddet mot graviditet påverkas inte om din spiral gått sönder, men du behöver ändå byta ut den.

Kan jag få komplikationer av en trasig spiral?

Defekta spiraler kan gå sönder spontant men det är när man tar ut spiralen som risken är som störst. Det finns en risk att en spiraldel blir kvar i livmodern och om den inte kommer ut i samband med menstruation kommer du att remitteras till specialistmottagning för undersökning med ultraljud eller med en fiberoptisk kamera som förs in i livmodern. Det finns inget fall rapporterat där man misslyckats med att avlägsna en spiralbit som blivit kvar i livmodern. I de fall när spiralen har gått sönder har det inte lett till några allvarliga komplikationer i form av bestående men.

Om jag inte har några besvär?

Vården rekommenderar att du som inte upptäckt några problem med din spiral låter den sitta kvar tills det är dags att byta eller plocka ut den. Det är bara om du upptäcker att den gått sönder eller om du är orolig som du bör kontakta din barnmorska som då kan byta ut den.

Vad gör jag om jag är orolig?

Om du är orolig kan vända dig till din barnmorskemottagning för att få en undersökning och rådgivning. Du kan också välja att låta en barnmorska ta ut din spiral om det visar sig att du har den aktuella spiraltypen, även om du inte haft några besvär.

Hur länge behöver jag vänta på undersökning?

Tid för undersökning på barnmorskemottagning kan i de flesta fall erbjudas inom två veckor. Väntetiden för besök på specialistmottagning är längre men målsättningen är att undersökning och behandling ska genomföras inom tre månader.

Kan jag ansöka om ersättning?

Patienter som drabbas av en skada i samband med hälso- och sjukvård kan ha rätt till ersättning enligt patientskadelagen. Skadan ska anmälas till Landstingens Ömsesidiga Försäkring (LÖF). Här kan du läsa hur man ansöker

Mer på 1177.se

Kopparspiral

Preventivmedel – skydd mot graviditet

 

Till toppen av sidan