Aktuellt i Skåne

Undvik fallolyckor och avlasta vården över jul och nyår

Innehållet gäller Skåne

Fallolyckor är den typ av olyckor som leder till att flest människor dör, läggs in på sjukhus för vård och besöker akutmottagningar varje år.

Många av olyckorna går att förebygga och just nu under pandemin är det extra viktigt att alla hjälps åt för att undvika att belasta sjukvården i onödan.

I genomsnitt läggs 726 personer i månaden in på sjukhus i Skåne på grund av fallskador. Nio av tio personer som avlider på grund av fallskador varje månad är över 65 år.

Så förebygger du fallskador

Här är några saker som kan minska risken för fallskador:

Träna muskler och balans

Att vara fysiskt aktiv är viktigt för att undvika fall och fallskador. Du bör träna både styrka och balans. Styrketräning ökar muskelstyrkan och dessutom minskar risken att skadas allvarligt om du ändå skulle ha oturen att falla. Balansträning har stor betydelse för att minska risken för fall.

Förbättra säkerheten inomhus

Du kan förbättra säkerheten inomhus om du tar bort sådant som du lätt kan snubbla på, till exempel lösa sladdar och mattor. Det är också bra att ordna så att du inte behöver gå upp på stolar och stegar för att nå saker. Här är några fler några saker du kan göra hemma för att öka säkerheten:

  • Lägg halkskydd under mattor.
  • Ha flera lampor tända och även på natten om du behöver gå på toaletten då.
  • Installera handtag på väggen vid badkaret eller duschen.
  • Använd en halkmatta i badkaret och duschen.
  • Gå med stadiga inneskor.

Det är också bra att ha telefonen med dig om du skulle falla omkull.

Förbättra säkerheten utomhus

Det finns hjälpmedel som ger stöd vid promenader. Här är några tips på hur du kan minska risken för fallskador utomhus på vintern:

  • Löstagbara halkskydd till dina skor finns att köpa bland annat på apotek och i skoaffärer. Har du käpp kan du få halkskydd till den på din vårdcentral.
  • Sanda eller salta vid ingången till ditt hus när det är halt. Kontakta din värd om du bor i lägenhet och det är halt nära din bostad. Kontakta kommunen om det är halt på trottoarer eller vägar i ditt närområde.
  • Höftskyddsbyxor som finns att köpa i vissa sjukvårdsaffärer kan minska risken för höftledsbrott om du ramlar. Ha gärna ryggsäck på dig med någonting mjukt i för att skydda dig om du skulle falla bakåt.

Läs mer på 1177.se

Fallskador

Balansera mera

Till toppen av sidan