AKTUELLT I SKÅNE

Ska du resa på sportlovet?

Innehållet gäller Skåne

Sportlovet brukar innebära fler resor och därmed en större belastning för sjukvården i de områden dit många reser. Det är viktigt att du fortsätter ta ditt ansvar för att hindra smittspridningen av covid-19 oavsett var du befinner dig.

Det bästa rådet är att avstå från onödiga resor, men om du ändå väljer att ge dig iväg ska resan göras på ett smittsäkert sätt.

Se till att du har en plan för hur du ska göra om du skulle behöva vård under din vistelse på en annan ort. Kolla upp redan innan du åker vad som gäller om du behöver vård på den ort du reser till.

Det här ska du tänka på:

  • Fortsätt följa de nationella råden för att minska smittspridningen.
  • Förbered så mycket som möjligt innan din resa, så att du minimerar antalet möten med andra människor under din vistelse.
  • Undvik folksamlingar på plats.
  • Umgås endast med ditt resesällskap och undvik nya kontakter.
  • Säkerställ att du kan isolera dig på ditt resmål eller ta dig hem på ett smittsäkert sätt om du får symtom på covid-19.

Om du planerar att resa (folkhalsomyndigheten.se)

Hur ska du söka vård?

Om du blir lindrigt sjuk bör du i första hand åka tillbaka till din hemort för att inte sprida smitta på besöksorten. Det är viktigt att du reser på ett smittsäkert sätt. Boka sedan ett självtest för covid-19.

Om du inte kan resa hem ska du isolera dig i ditt boende. På 1177.se hittar du information om hur du kan lämna prov för covid-19 i andra regioner. Klicka på länken och välj region högst upp på sidan för att se vad som gäller där du är. Om regionen du befinner dig i saknar information om covid-19-test för besökare, kan du ringa 1177 för rådgivning.

Lämna prov och få provsvar på covid-19

Ska du åka till en skidort?

Här kan du se vilka regler som gäller i regioner med skidorter.  

Till toppen av sidan