AKTUELLT I SKÅNE

Förenklad möjlighet att logga in på 1177.se för unga

Innehållet gäller Skåne

Nu finns möjligheten att skaffa e-legitimationen Freja eID på distans utan att behöva identifiera dig fysiskt. Det gör det enklare för dig som inte har tillgång till BankID och som vill logga in på 1177.se.

En viktig del i att minska smittspridningen av coronaviruset är möjligheten till provtagning. I Skåne kan du beställa självtest för covid-19 genom att logga in i e-tjänsterna på 1177.se. Det är också där du får ditt provsvar. E-legitimation krävs när du ska beställa ett självtest för covid-19 eller ta del av din journal, eftersom inloggningen måste vara säker.

– Vi är väldigt glada för att den nya varianten av e-legitimation äntligen finns på plats. Detta är en bättre lösning för de flesta unga och vuxna som inte redan har BankID och behöver beställa ett självtest för covid-19. Då har man inte alltid möjlighet att lämna hemmet för att skaffa giltig e-legitimation och vi måste underlätta för alla att kunna få tillgång till vårdens e-tjänster, säger Anna Strömblad, kommunikationsdirektör i Region Skåne.

Inloggningen kräver e-legitimation

För att kunna logga in måste du ha en e-legitimation. Vårdnadshavare kan beställa provtagning för sina barn under 13 år, men äldre barn och unga behöver ha en egen e-legitimation för att logga in.

För ett år sedan kom alternativet Freja eID Plus för personer som inte har tillgång till BankID. Det underlättade mycket för personer som inte kunde skaffa e-legitimation via sin bank. Men eftersom plus-versionen av Freja eID kräver identifiering hos ett ATG-ombud så fungerar inte det när du behöver beställa ett självtest för covid-19, om du redan blivit sjuk och inte kan gå ut.

E-legitimation går snabbt att få

Nu har 1177 Vårdguiden även godkänt Freja eID för inloggning till e-tjänsterna. Till skillnad från den tidigare varianten kan Freja eID utfärdas helt och hållet på distans för alla personer från åtta år och uppåt, om vårdnadshavare har godkänt det. Det som krävs är att du laddar upp en bild på en godkänd identitetshandling, ett id-kort, pass eller körkort, tillsammans med ett foto på dig själv eller barnet. E-legitimationen utfärdas normalt inom 10 minuter.
 

Höga säkerhetskrav för inloggning

1177 Vårdguiden ställer höga säkerhetskrav för inloggning eftersom den ger tillgång till känslig information. Det är därför e-legitimation krävs för alla användare. Det går att logga in med BankID, mobilt BankID och Telia e-legitimation, Freja eID plus eller Freja eID. Efter inloggningen får du tillgång till din egen information, exempelvis journalanteckningar, provsvar, diagnoser och vårdkontakter. Du kan också utföra vissa vårdärenden som att boka tid eller beställa ett självtest för covid-19.

Mer på 1177.se

Så loggar du in på 1177.se

Gör ditt barns vårdärenden på nätet

Beställ självtest för covid-19 om du är sjuk

Till toppen av sidan