Aktuellt i Skåne

Använd munskydd när du besöker vården

Innehållet gäller Skåne

Du bör använda munskydd när du besöker vården. Region Skåne inför en rekommendation om munskydd vid vårdbesök som gäller från måndag 11 januari.

Smittspridningen av covid-19 ökar i Skåne och situationen är allvarlig. Region Skåne inför därför en rekommendation om att använda munskydd för alla som besöker vården.

Rekommendationen om munskydd gäller från måndag 11 januari och omfattar vistelse i vårdlokaler och alla typer av vårdbesök, till exempel när du besöker vårdcentral eller sjukhus. Du som är inlagd på sjukhus ska också bära munskydd om du befinner dig i en vårdlokal utanför vårdrummet.

Vården tillhandahåller munskydd för dig som besöker vården.

Rekommendationen om munskydd gäller även medföljande och besökare. Det är fortfarande besöksförbud i vården men vissa undantag görs från förbudet, till exempel vid vård i livets slutskede. 

Undantag från att använda munskydd

Barn som 12 år och yngre behöver inte använda munskydd. Du som har någon sjukdom eller något besvär som gör att du inte kan ha munskydd behöver inte använda munskydd. 

Så använder du munskydd

Hur du använder munskydd.

När du använder munskydd är det viktigt att du använder munskyddet på rätt sätt. Händerna måste alltid desinfekteras när man sätter på och tar av munskyddet.

Använd också munskydd i kollektivtrafiken

Behöver du åka med tåg, buss eller annan kollektivtrafik på vardagar? Då rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du har munskydd om du åker i rusningstid, det vill säga mellan klockan 7 och 9 samt 16 och 18.

Du kan läsa mer här om munskydd i kollektivtrafiken och hur du använder munskydd på rätt sätt

Till toppen av sidan