Aktuellt i Skåne

Nu rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken

Innehållet gäller Skåne

Alla över 16 år rekommenderas från torsdag 7 januari att använda munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. Region Skåne tar tagit fram en film om hur du använder munskydd på ett säkert sätt.

Behöver du åka med tåg, buss eller annan kollektivtrafik på vardagar? Då rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du har munskydd om du åker i rusningstid, det vill säga mellan klockan 7 och 9 samt 16 och 18. Rekommendationen gäller från och med den 7 januari och gäller dig som är född år 2004 eller tidigare.

Alla resenärer ansvarar för att ha med sig munskydd. I Skåne kan du hämta munskydd på Skånetrafikens kundcenter om du visar en giltig biljett. Du kan inte få ett munskydd ombord på bussar och tåg.

Undvik onödiga resor

Det är viktigt att du håller avstånd och stannar hemma om du har symtom. Res bara med kollektivtrafiken om du måste. Jobba hemifrån om du kan och res på andra sätt, till exempel genom att gå eller cykla.

Så använder du ett munskydd

Det är viktigt att använda munskydd på rätt sätt för att de ska ha effekt. Händerna måste alltid desinfekteras när man sätter på och tar av munskyddet. I filmen nedan kan du se hur du tar på och tar av munskyddet på ett säkert sätt.

Till toppen av sidan