AKTUELLT I SKÅNE

Cellprovsveckan i Skåne – därför ska du lämna cellprov

Innehållet gäller Skåne

I år anordnas Cellprovsveckan 6-12 maj som uppmärksammar vikten av att lämna cellprov. Att lämna cellprov regelbundet minskar risken för livmoderhalscancer. Cellförändringar känns inte. Därför är det viktigt att du går på de regelbundna kontroller som du blir kallad till.

I Skåne erbjuds kvinnor mellan 23–70 år regelbunden cellprovskontroll. För kvinnor i åldern 23–49 sker provtagning vart tredje år och för kvinnor i åldern 50–70 vart femte år. Cellprovtagningen är gratis.

Tidig upptäckt räddar liv

Varje år får cirka 450–550 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer. Betydligt fler, cirka 30 000 kvinnor, får besked om att de har cellförändringar. Den tidiga upptäckten av cellförändringar innebär dock att cancer inte behöver utvecklas. I stort sett alla kvinnor med tecken på förstadier blir av med cellförändringarna med behandling.


Varje provtagning är viktig för din hälsa

Cellförändringar i livmoderhalsen utvecklas långsamt. Förändringarna känns inte och märks inte. Därför är det viktigt att du går på de regelbundna kontroller som du blir kallad till. Cellförändringar kan leda till cancer i livmoderhalsen. Oftast är det HPV (humant papillom virus) som orsakar förändringarna.
Du ska lämna cellprov även om du är vaccinerad mot HPV-virus. Vaccinet ger endast ett skydd mot cirka 70 procent av de HPV-infektioner som kan orsaka livmoderhalscancer.


Drop-in-tider

Vissa mottagningar i Skåne drop-in-tider för att du som inte lämnat prov eller missat din tid ska kunna lämna cellprov snabbt och enkelt. Du kan också boka en ny tid som passar dig.

Hitta barnmorskemottagning i Skåne

Till toppen av sidan