AKTUELLT I SKÅNE

Region Skåne erbjuder män regelbunden testning för prostatacancer

Innehållet gäller Skåne

Region Skåne erbjuder dig som är man och äldre än 50 år att regelbundet testa dig för prostatacancer. Syftet är att upptäcka och behandla cancer tidigt innan sjukdomen ger symtom. Du som testar dig får lämna ett blodprov för att mäta ditt PSA-värde.

Det är viktigt att du som är man får information om fördelar och nackdelar med att testa dig, för att du ska kunna välja om du vill testa dig eller inte. Då den totala åldersgruppen är så stor skickas erbjudandet ut i olika omgångar med start under hösten 2020. De första som får erbjudandet är 1 000 slumpmässigt utvalda män i åldrarna 50, 56 och 62 år och som är folkbokförda i Skåne.

Erbjudandet skickas hem med post

Du som får erbjudandet får hem ett brev med post. I brevet finns information om vad testningen innebär och hur du ska göra. Väljer du att testa dig får du sedan regelbundet samma erbjudande till och med det är du fyller 74.

Prostatacancercentrum Skåne

I juni 2018 beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden att Region Skåne ska erbjuda regelbunden testning för prostatacancer och därför har ett prostatacancercentrum öppnats i Skåne. Du kan kontakta Prostatacancercentrum Skåne om du har frågor eller behöver rådgivning innan du väljer om du vill testa dig eller inte.  

Mer på 1177.se

Regelbunden testning för prostatacancer i Skåne

Prostatacancer

Blodprov PSA 

Till toppen av sidan