AKTUELLT I SKÅNE

Nu kan du beställa självtest för covid-19

Innehållet gäller Skåne

3 juli: Nu kan du med symtom beställa ett självtest för covid-19 genom att logga in i e-tjänsterna. Testet visar om du har en pågående infektion med covid-19. Syftet med testningen är att förhindra fortsatt smittspridning.

Så här ser testet ut som du kan beställa i e-tjänsterna och be ett ombud hämta på apoteket.

Du kan testa dig för covid-19 om du har symtom, är folkbokförd i Skåne och har en e-legitimation. Testet är gratis.

Du loggar in i e-tjänsterna för att beställa självtestet. Självtestet skickas sedan till ett apotek och ett ombud till dig kan hämta testet på ett av de apotek som samarbetar med Region Skåne. Du gör sedan testet själv eller på ditt barn om du har beställt testet åt ditt barn. Instruktioner för hur du gör följer med testet.

Vem kan hämta och lämna testet på apoteket?

Eftersom du är sjuk får du inte själv hämta testet på apoteket. Istället behöver du be någon att göra det åt dig. Alla vuxna över 18 år kan vara ditt ombud. Ombudet behöver visa både din och sin egen legitimation när testen hämtas på ett av de apotek som du kan välja mellan när du beställer självtestet. Det kan vara olika ombud som hämtar och lämnar testet, men testet ska hämtas och lämnas på samma apotek och samma dag som du tagit provet.

När får jag provsvaret?

Provsvaret brukar ta en till tre dagar. Du loggar in på 1177.se för att se ditt provsvar. 

Om du har fått ett positivt provsvar blir du uppringd av en sjuksköterska som berättar om vilka regler du behöver följa för att inte smitta andra. Samtidigt påbörjas en smittspårning. Målet med självtesterna är att minimera smittspridningen i Skåne.

Mer information på 1177.se

Provtagning för covid-19 i Skåne

Covid-19 – coronavirus

Samlad information om coronaviruset i Region Skåne

 

 

Till toppen av sidan