AKTUELLT I SKÅNE

Trygg på nätet

Innehållet gäller Skåne

Barn och unga är mer aktiva på nätet och sociala medier just nu, på grund av utbrottet med coronaviruset. Många pluggar, spelar spel eller pratar med kompisar via nätet. Det är viktigt att vara trygg på nätet.

Just nu kan barn och unga vara mer aktiva på nätet och sociala medier, till exempel för att hålla kontakt med kompisar. Men det är viktigt att vara trygg på nätet. Det finns personer som låtsas att vara någon annan för att lura barn.

Det här kan du göra för att vara trygg på nätet:

  • Dela aldrig med dig av något som du inte vill ska spridas vidare.
  • Var schysst på nätet och hjälp till att hålla andra trygga.
  • Om det händer något obehagligt på nätet, till exempel om någon du inte känner vill att du ska skicka bilder på dig själv - stäng av direkt och berätta vad som hänt för en vuxen som du litar på.
  • Du kan också spara eller ta en bild av det som hänt och visa för en vuxen som du litar på. Det kan vara bra att det finns sparat om det som har hänt behöver anmälas till polisen.

För dig som är förälder

Det är bra om du visar intresse för vad ditt barn gör på nätet. Skapa en ny vana att fråga barnet vad som hänt idag på nätet, precis som att fråga om vad som hänt i skolan eller hos kompisar.

Berätta för ditt barn att vissa vuxna kan ta kontakt med barn på nätet genom att låtsas vara barn och låtsas tycka om samma saker som barn tycker om. Förklara att de vuxna som vill luras kan till exempel be om foton på barnet eller syskon. Berätta för barnet att det är viktigt att säga till om något sådant händer, även om det känns pinsamt för barnet.

Berätta för barnet att du som vuxen vet att det är de som luras som gör fel och inte barnet. Det är viktigt att inte skuldbelägga barnet.

Du som förälder kan förklara:

  • Att barnet ska stänga av spelet eller chatten direkt, om något obehagligt händer.
  • Att du inte kommer straffa barnet på något sätt, som att förbjuda spelande, om barnet berättar att något obehagligt har hänt på nätet.
  • Att du som vuxen kan hjälpa till om barnet berättar om vad som har hänt. Du som vuxen kan göra en anmälan om det behövs och se till att fler kan varnas om vad som hänt. Om vi hjälps åt, kan vi hjälpa andra också.
Till toppen av sidan