AKTUELLT I SKÅNE

Bor du ihop med någon som har covid-19?

Innehållet gäller Skåne

Du som bor tillsammans med någon som har covid-19 kan själv vara smittad. Därför ska du också stanna hemma.

Nu gäller nya regler för dig som bor eller har bott tillsammans med någon som har covid-19. Det finns en stor risk att du är smittad och även om du inte har några symtom så ska du stanna hemma. Detta är en åtgärd för att minska smittspridningen.

– Genom att även betrakta hushållskontakter till smittade som ett misstänkt fall av covid-19, tar vi nu ytterligare ett steg i arbetet med att förhindra smittspridning. Det gör att vi även kan fånga upp smittade som inte visar symtom, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Smittspårning

Alla som har fått ett positivt provsvar när de testat sig blir kontaktade av vården för smittspårning. Smittspåraren hjälper till att kartlägga dina kontakter och ger råd och förhållningsregler om hur du ska leva för att undvika att sprida smittan vidare. Nu kommer även du, som till exempel bor tillsammans med någon som har covid-19, att bli uppringd av en smittspårare.

Vad gäller för dig som bor med någon som har covid-19?

De nya reglerna gäller för vuxna och gymnasieungdomar som bor med någon som har covid-19.

Gör så här:

  • Arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar.
  • Träffa så få personer som möjligt. Håll avstånd om du tar en promenad utomhus och var inte med på fritidsaktiviteter där du träffar andra.
  • Åk inte med kollektivtrafik, färdtjänst eller taxi.
  • Handla bara i mataffärer eller på apotek om du absolut måste och inte har några symtom.
  • Var noga med att tvätta händerna ofta eller använd handsprit. Använd en egen handduk.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
  • Undvik att äta tillsammans. Dela inte badrum om det går och var gärna i ett eget rum om det är möjligt. Kom ihåg att tvätta händerna om du måste vara i gemensamma utrymmen som kök och badrum.
  • Berätta att du bor eller har bott med någon som har covid-19, om du träffar personal från hemtjänsten eller från hälso- och sjukvården.

Mer information

Läs mer om vad som gäller, hur länge reglerna gäller och rekommendationerna om provtagning för dig som bor med någon som har covid-19.

Du som bor med eller haft nära kontakt med någon som har covid-19

Till toppen av sidan