Aktuellt i Skåne

Nytt sätt att beställa egenprovtagning för covid-19

Innehållet gäller Skåne

Nu finns det ytterligare ett sätt att beställa egenprovtagning för covid-19. PCR-testet beställs via 1177.se och hämtas ut på en utlämningsplats. Det nya sättet gör det möjligt att hämta test till både dig själv och dina familjemedlemmar samtidigt. Det bidrar också till att fler test blir tillgängliga i Skåne.

Test som hämtas ut på en utlämningsplats är samma typ av PCR-test som används på apotek och provtagningsplatser. Skillnaden är att testet ska registreras av personen som testat sig, innan det lämnas in för analys. Registreringen gör man själv i e-tjänsterna på 1177.se. 

Du kan hämta testet själv eller skicka någon annan att hämta test åt dig och din familj.

Bokningen för test med egenregistrering via utlämningsplats öppnar idag och de första testerna kommer lämnas ut från och med torsdag 13 januari. 

Just nu finns det utlämningsplatser i Lund, Malmö och Helsingborg. Du behöver kunna ta dig till utlämningsplatsen med bil.

Så går det till

  1. Logga in på 1177.se och beställ ett test.
  2. Välj en utlämningsplats och åk dit med bil när det är dags. Någon annan kan också hämta test åt dig.
  3. Vänta kvar i bilen på platsen och visa upp din bokningsbekräftelse för personalen. Om någon annan hämtar test åt dig behöver hen kunna visa upp din bokningsbekräftelse.
  4. Personalen lämnar över ett test till dig. Du kan hämta test åt andra som behöver testa sig, exempelvis personer i din familj. Ta bara så många tester som ni behöver.
  5. Ta dig till en annan plats och testa dig där. Du kan inte testa dig på utlämningsplatsen. Använd provtagningspinnen i svalget och näsan enligt instruktionen som följer med testet.
  6. Registrera testet enligt instruktionen. Om någon annan testat sig ska den personen själv logga in på 1177.se och registrera testet på sig själv. Om du har testat ditt barn under 13 år, registrera då testet på barnet genom att logga in och välj Agera ombud.
  7. Lämna in provet på utlämningsplatsen samma dag eller senast dagen efter. Förvara provet i kylskåp om du inte lämnar in det direkt. Utlämningsplatsen har öppet klockan 08.30–16.
  8. Provsvaret tar en till tre dagar. Du får ett sms och ett e-postmeddelande när du kan logga in för att se ditt provsvar.

Läs mer om att beställa test för covid-19

Till toppen av sidan