Aktuellt i Skåne

Egenprovtagning för HPV – ny standardmetod för att förebygga livmoderhalscancer

Innehållet gäller Skåne

Från och med den 1 september är egenprovtagning av HPV (humant papillomvirus) ny standardmetod för att förebygga livmoderhalscancer i Skåne.

Egenprovtagning HPV är ett välbeprövat sätt att upptäcka risken för livmoderhalscancer. Metoden har använts inom Region Skåne i flera år och successivt utökats i takt med covid-19-pandemin.

Egenprov för HPV för kvinnor i Skåne
Egenprov för HPV för kvinnor i Skåne

Skåne är först ut i landet

Region Skåne är först i landet att införa HPV egenprovtagning som primär metod för att förebygga livmoderhalscancer.

Från och med 1 september 2021 får kvinnor mellan 23 och 70 ett brev med instruktion och provtagningsmaterial hemskickat till sig när det är dags för provtagning, istället för kallelse till barnmorska.

– Vi vill underlätta för Skånes kvinnor. Med egenprovtagning blir det enklare att veta när det är dags att testa sig och testet kan utföras när det passar kvinnan själv. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för Klinisk genetik och patologi, Region Skåne.

Egenprovtagningen är fullt tillräcklig för att upptäcka viruset HPV och följer samma tidsintervall som har använts tidigare.

Säker metod

Det är viktigt att göra provtagningen eftersom det är en bra metod för att förebygga utveckling av cellförändringar. Egenprovtagning är lika säkert som att låta en barnmorska utföra testet när det gäller att upptäcka HPV.

Provet tas enkelt av kvinnan själv med hjälp av en bomullspinne som förs upp i slidan. Kvinnan skickar sedan in provet för analys och får provsvaret hem per post.

Om testet visar spår av HPV-virus får kvinnan en kallelse till uppföljande cellprovtagning hos barnmorska. I de flesta fall läker HPV-infektionen ut av sig själv.

Till toppen av sidan