Barn och kemikalier

Skriv ut (ca 4 sidor)
Skriv ut

Om kemikalier

Om kemikalier

Kemikalier finns i alla varor

Alla varor och material som man använder i vardagen innehåller olika kemikalier. De finns i till exempel textilier, elektronisk utrustning, beläggningar på möbler och golv, leksaker och plastkärl. Kemikalierna kan läcka direkt från varorna när de används eller spridas när varor tillverkas eller blir till avfall.

En del kemikalier kan innebära en risk för hälsan och miljön. Det har till exempel visat sig att vissa ämnen kan vara allergiframkallande eller påverka hormonbalansen i kroppen. Antalet kemikalier i samhället är mycket stort och det är inte känt hur alla påverkar hälsan och miljön på lång sikt, men det pågår mycket forskning. Rådet är därför att man bör vara försiktig om man inte vet om någonting är skadligt och att försöka minska mängden kemikalier som man utsätts för i vardagen.

Här kommer några tips:

  • Undvik äldre plastleksaker
  • Våttorka golven
  • Vädra ordentligt efter renovering
  • Tvätta nya kläder och textilier före användning
  • Välj oparfymerade produkter
  • Var sparsam med våtservetter
  • Värm mat i glas eller porslin
  • Undvik antibakteriella medel

 Läs mer om de olika punkterna längre fram i texten.

Barn är extra känsliga

Barn är mer känsliga för kemikalier än vuxna eftersom deras kroppar inte är färdigutvecklade. Till exempel fortsätter hjärnan och immunförsvaret att utvecklas efter födseln. Om barn utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen kan de ändå få i sig mer, eftersom de har tunnare hud och andas snabbare än en vuxen. Barn befinner sig också nära golvet där kemikalierester kan samlas i dammet.

Små barn utforskar sin omgivning genom att ta på, smaka och suga på saker. De är nyfikna och har svårt att själva avgöra vad som är farligt och ofarligt.

Under graviditeten

Om man är gravid är det viktigt att vara extra försiktig och inte utsätta sig för kemiska ämnen i onödan. En hel del kemikalier kan passera till fostret via moderkakan, så om man är osäker på om något kan vara skadligt är det bäst att undvika det. Under den tidiga utvecklingen är fostret extra känsligt.

Mer information

Den här texten handlar om kemikalier i varor och material. Information om kemikalier i mat och dricksvatten finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Broschyren Kemikalier i barns vardag finns att ladda ner från Kemikalieinspektionens hemsida.

Fäll ihop

Råd för att minska kemikalierna i vardagen

Råd för att minska kemikalierna i vardagen

Undvik äldre plastleksaker

Plast är ett vanligt material i hemmet och innehåller olika ämnen som till exempel ska göra plasten mjuk eller stabil. En del av de ämnena är skadliga för hälsan och miljön. Många leksaker och produkter för barn, till exempel nappflaskor och skålar, är gjorda av plast och det finns särskilda regler för vilka kemikalier de får innehålla. De reglerna är särskilt hårda för sådant som kan stoppas i munnen, till exempel bitringar.

Ftalater kallas en grupp kemiska ämnen som används som mjukgörare i plast. En del av ftalaterna kan påverka balansen av vissa hormoner i kroppen och till exempel påverka förmågan att få barn. De är förbjudna i leksaker sedan 2007, men kan finnas i äldre leksaker eller i andra plastprodukter. Det är därför bra att undvika gamla plastleksaker. Barn bör inte heller tugga eller suga på andra saker i plast än leksaker, som till exempel plasttofflor, men man behöver inte vara orolig om det händer någon enstaka gång.

Elektronik innehåller också skadliga kemikalier och är inte lämpliga som leksaker som kan stoppas i munnen. Elektronik som man inte kommer att använda mer, till exempel gamla mobiltelefoner, bör inte användas för lek utan återvinnas som elektroniskt avfall.

Läs mer om kemikalier i leksaker på Kemikalieinspektionens hemsida.

Våttorka golven

En del kemikalier kan spridas till luften och fastnar i damm i hemmet. Eftersom små barn ofta befinner sig på golvet är det bra att hålla rent från damm så gott det går. Om man dammsuger kan de minsta partiklarna komma ut via utblåset på dammsugarna, men om man våttorkar efteråt fångas det här smådammet upp. Det räcker att torka golvet med vatten, men om man vill använda någon rengöringsprodukt är såpa det bästa alternativet. Det är även bra att vädra regelbundet.

Vädra ordentligt efter renovering

Om man bygger om eller renoverar hemma är det viktigt att vädra ut ordentligt efteråt, eftersom färg, byggmaterial och textilier ger ifrån sig mest kemikalier när de är nya. Det bör helst gå ett par veckor innan ett barn sover i ett rum som är renoverat. Välj miljömärkta produkter om det är möjligt, eftersom de är bättre kontrollerade utifrån hälsa och miljö.

Tvätta nya kläder och textilier

Nya kläder och textilier innehåller ofta kemikalier för att de till exempel ska få rätt färg eller för att de inte ska bli skrynkliga eller fuktskadade under långa transporter. Därför bör man alltid tvätta kläder, handdukar, lakan, gosedjur och andra textilier innan de används för första gången. Undvik kläder med plasttryck eftersom de kan innehålla ftalater.

Använd helst parfymfria, miljömärkta tvättmedel. Det finns även barn- och gravidkläder samt andra textilier som är miljömärkta.

Konsumentverkets hemsida finns mer information om olika miljömärkningar.

Välj oparfymerade produkter

Parfym kan vara allergiframkallande och finns ofta i till exempel schampo, tvål, krämer och badskum. Till barn är det bäst att använda oparfymerade produkter som är anpassade för barn, eftersom de är skonsammare. När man är gravid är det bra att använda oparfymerade produkter för att minska antalet kemikalier man får i sig, och även när barnet är fött och man har det mycket nära sin egen hud.

Här på 1177 Vårdguiden kan du läsa mer och se film om att bada små barn.

Var sparsam med våtservetter

Våtservetter innehåller konserveringsmedel och ibland parfym. Konserveringsmedel måste finnas i produkter med vatten i för att inte mögel ska börja växa, och är ett ämne som en del barn kan vara känsliga för. Det är bäst att tvätta barnet med tvättlappar och vatten till vardags och bara använda våtservetter på till exempel resor.

Värm mat på glas och porslin

Undvik att värma välling och mat i plastflaskor, plastskålar eller andra plastbehållare i mikrovågsugnen. Värmen frigör kemikalier i plasten som sedan kan överföras till livsmedlet. Även om de är godkända för barn och för att använda i mikrovågsugn är det ändå alltid bättre att värma maten på glas eller porslin först, eller i en kastrull på spisen. Om man vill kan man sedan lägga över maten på en plasttallrik.

På Livsmedelsverkets hemsida finns mer information om plast i kontakt med livsmedel.

Undvik antibakteriella medel

De flesta bakterier som finns på våra kroppar är nyttiga och bakteriedödande medel behövs vanligtvis inte. I många produkter i hemmet finns onödiga antibakteriella medel tillsatta, till exempel i hygienartiklar, träningskläder och andra textilier. De slår ut både farliga och nyttiga bakterier och kan bidra till att bakterier blir resistenta mot antibiotika, det vill säga att antibiotika inte rår på bakterier och därför inte kan användas inom sjukvården. Antibakteriella medel kan dessutom påverka miljön.

Läs mer om antibakteriellt behandlade varor på Kemikalieinspektionens hemsida.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2015-11-19
Skribent:

Saara Nummelin, fil mag i miljövetenskap, miljöstrateg, Örebro läns landsting

Katja Hagström, fil dr i miljövetenskap, miljöhygieniker, Örebro läns landsting

Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden