Nu kan alla gravida i Skåne göra tidigt ultraljud

Från 1 mars erbjuds alla gravida i Skåne fosterdiagnostik med tidigt ultraljud och KUB. Tidigare gällde erbjudandet gravida över 33 år.

Gravid kvinna på strandFoto: Hanna Ågren, Scandinav bildbyråTidigt ultraljud är en undersökning då man tittar närmare på fostrets anatomi för att kunna upptäcka vissa missbildningar och sjuklighet. Undersökningen visar också hur många foster den gravida bär på. Med KUB-undersökning går det dessutom att bedöma risken för vissa kromosomförändringar.

Tidig information om fostrets tillstånd

Genom att tidigt få mer information om fostret kan både den gravida och fostret få ett bättre omhändertagande. Men all fosterdiagnostik är frivillig. Som gravid får man information om de olika undersökningarna av sin barnmorska och möjlighet att tänka igenom hur man vill göra. Det går också att göra tidigt ultraljud, utan det blodprov som avgör risken för kromosomförändringar.

- I de flesta fall stillar undersökningen den oro som man kan känna då man väntar barn. I ett fåtal fall upptäcker vi missbildningar eller sjuklighet som gör att den gravida och partnern kan förbereda sig mentalt och få ett bättre omhändertagande av vården. Några kommer fram till att de inte vill göra fosterdiagnostik alls. Det finns inget rätt eller fel, men vi i vården finns där för att stötta och ge information, säger Christel Åkerman, överläkare i gynekologi.

Vad gäller från 1 mars?

Gravida som berörs kommer att få information av sin barnmorska, vanligen redan vid inskrivningsbesöket. Tidigt ultraljud med KUB måste göras mellan vecka 11 och 13. Det betyder att den som är gravid i vecka 13 +6 eller tidigare den 1 mars 2018, kommer att få erbjudande om tidigt ultraljud med KUB.

Har du frågor? Prata gärna med din barnmorska eller läs mer på 1177.se:

Fosterdiagnostik i Skåne
KUB – kombinerat ultraljud och blodprov

 

Text: Anna Möller, kommunikatör, Region Skåne

Till alla nyheter