Klamydia- och gonorrétest via nätet i Skåne

Skriv ut (ca 3 sidor)

Du som är över 15 år och folkbokförd i Skåne kan beställa hem ett test på nätet där du får provsvar för både klamydia och gonorré, helt gratis. Logga in på 1177.se med e-legitimation eller med lösenord och sms.

Skriv ut

Hemtest eller prov på mottagning?

Hemtest eller prov på mottagning?

Hemtestet gäller endast provtagning på urin eller prov från slidan. Behöver du undersöka svalg eller ändtarm ska du kontakta en mottagning. Vid misstanke om gonorré bör alltid även svalg och ändtarm provtas för att utesluta smitta.

Om du är under 15 år, orolig för att du har någon annan könssjukdom eller vill prata med någon är du också välkommen till någon av våra mottagningar.

Logga in och beställ test eller hämta provsvar 

Fäll ihop

Så här går det till steg för steg

Så här går det till steg för steg

Testet skickas i ett omärkt kuvert. Det består av ett testkit för att utföra ett urinprov för män eller för att ta ett prov från slidan med bomullspinne för kvinnor. Provet ska sedan skickas för analys. Inom ett par dagar kan du se provresultaten när du loggar in i e-tjänsterna.

1. Logga in på 1177.se

För att logga in i e-tjänsterna på 1177.se behöver du en e-legitimation installerad på din mobil, surfplatta eller dator. Du kan också beställa lösenord och sms att logga in med. Läs mer här om inloggning här.

Logga in

2. Beställ test

Välj "Beställ klamydia/gonorré hemtest". Testet skickas direkt hem till dig i ett neutralt kuvert utan avsändare. Du får det inom ett par dagar.
Logga in och beställ test

OBS! Fyll i ditt mobilnummer eller din e-post i samband med beställningen så får du ett meddelande när du kan se ditt svar i inloggat läge.

3. Gör testet

I kuvertet du får finns ett testkit för att utföra ett urinprov för män eller för att ta ett prov från slidan med bomullspinne för kvinnor. Du utför provet själv hemma efter instruktionerna som följer med i brevet. Det bör ha gått en vecka sedan du utsattes för smittorisk.

4. Skicka in

Lägg i testet i det vadderade svarskuvertet och posta det. Provet skickas då till Labmedicin Region Skåne, Klinisk Mikrobiologi. Det är samma lab som hanterar alla klamydia- och gonorréprov oavsett vart de tas i Skåne. Du behöver inte betala porto.

5. Få provsvar

Inom ett par dagar kan du se provresultaten när du loggar in med din e-legitimation eller lösenord och sms. Om du har fyllt i mobilnummer eller e-post i samband med beställningen, så får du ett meddelande när ditt provsvar har kommit.
Logga in och hämta ditt provsvar

Fäll ihop

Om du har klamydia eller gonorré

Om du har klamydia eller gonorré

Om testresultatet visar att du har klamydia eller gonorré ska du söka upp en mottagning för att få behandling. I provsvaret får du information om vart du ska vända dig. Både klamydia och gonorré  behandlas med antibiotika och behandlingen är gratis. Efter behandling av klamydia behöver du inte göra något kontrolltest efteråt. Har du gonorré görs kontrollprov 14 dagar efter att behandlingen har slutförts.

Har du gonorré måste du uppsöka en STI-mottagning (för sexuellt överförda infektioner) på en hudklinik på sjukhus i Lund, Kristianstad eller Helsingborg, eller på Centrum för sexuell hälsa i Malmö, för att få behandling.

Har du enbart klamydia kan du få hjälp med behandling på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, vårdcentral eller på en STI-mottagning på en hudklinik på sjukhus, eller  på Centrum för sexuell hälsa i Malmö.

Smittspårning

Är du smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Enligt smittskyddslagen måste alla som har, eller kan ha, smittats av klamydia eller gonorré testa sig. På mottagningen berättar du vilka personer du har haft sex med. Mottagningen kontaktar de personer som berörs, per brev eller telefon, men de får inte veta var uppgifterna kommer från. Du kan också välja att själv kontakta den eller de personer som du har haft sex med. Ditt provsvar finns sedan tillgängligt i en databas för läkare, sjuksköterskor och kuratorer som exempelvis arbetar med smittspårning.

Ungdomsmottagningarna i Skåne erbjuder även Smittspårning online för de ungdomar (15-23 år) som har beställt testet via nätet. Det innebär att du får träffa en sjuksköterska från Ungdomsmottagningen via Skype, istället för att besöka mottagningen. Instruktioner för hur du bokar Smittspårning online får du i samband med ditt provsvar.

Fäll ihop

Kontakt och besök

Kontakt och besök

Du är alltid välkommen att kontakta en mottagning för rådgivning, undersökning och provtagning av klamydia, gonorré eller andra könssjukdomar.

Kontakta en mottagning för sexuellt överförbara sjukdomar (STI-mottagning) om du har frågor eller vill beställa tid för gratis undersökning och provtagning för könssjukdomar. Du kan också vända dig till din vårdcentral. Om du är under 23 år kan du kontakta en ungdomsmottagning. Kvinnor kan även vända sig till en barnmorskemottagning.

Du hittar länkar till mottagningarna i högerspalten. I mobilversionen ligger länkarna längst ner.

Fäll ihop

Film: Klamydia- och gonorrétest via nätet

Film: Klamydia- och gonorrétest via nätet

 
Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2018-01-09
Skribent och redaktör:

Jenny Johansson, 1177 Vårdguiden, Region Skåne

Granskare:

Kerstin Held, kurator Centrum för sexuell hälsa och Carina Bjartling, överläkare Centrum för sexuell hälsa, Region Skåne