Vaccination mot HPV och livmoderhalscancer

Skriv ut (ca 4 sidor)

HPV, humant papillomvirus, är ett mycket vanligt virus och finns i fler än hundra olika typer. Några få kan orsaka cellförändringar, bland annat i livmoderhalsen som i sällsynta fall kan leda till livmoderhalscancer. Därför erbjuds tjejer kostnadsfri vaccinering mot HPV. Killar kan också vaccinera sig, de får då ett visst skydd mot kondylom och peniscancer som orsakas av HPV.

Skriv ut

För att vaccinet ska ha effekt ska du inte redan vara smittad med HPV. Därför är det bäst att du vaccinerar dig innan du har haft sex med någon annan, men du kan vaccinera dig även om du har haft sex. Skulle du ha blivit smittad av en virustyp innan vaccinationen, får du ändå skydd mot den eller de andra typerna som vaccinet skyddar mot och som du inte blivit smittad av.

Så går vaccinationen till

Så går vaccinationen till

Vaccineringen innebär att du får en spruta vid två eller tre tillfällen. Du får sprutan på utsidan av överarmen.

Går du på mellanstadiet får du två sprutor. Den andra sprutan får du minst ett halvår efter den första, men mellanrummet får som längst vara ett år.

Är du äldre än 13 år vaccineras du vid tre tillfällen. Den andra sprutan får du då en till två månader efter den första, och den tredje sprutan cirka sex månader efter den första.

Fäll ihop

Två vaccin

Två vaccin

Det finns i dag två vacciner i Sverige, varav ett är godkänt för vaccinering av killar. Båda vaccinerna skyddar mot de två HPV-typerna 16 och 18, som orsakar två tredjedelar av all livmoderhalscancer. Vaccinationen kan också ge ett visst skydd mot mer ovanliga cancersjukdomar som orsakas av HPV. Dessa cancersjukdomar kan utvecklas i ändtarmsöppningen, halsen, munnen, kvinnans yttre könsorgan, slidan och på penisen.

Om du börjat vaccineringen med ett vaccin bör du fortsätta med samma sort.

Fäll ihop

Vad kostar det?

Vad kostar det?

För tjejer ingår vaccinationen i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det innebär att tjejer erbjuds att vaccinera sig kostnadsfritt i skolan när de går i femte eller sjätte klass.  

Under en övergångstid är vaccinationen även kostnadsfri för tjejer som är födda efter 1 januari 1993. I vissa landsting är det kostnadsfritt upp till 26 års ålder. Vaccinet ingår även i det så kallade högkostnadsskyddet för läkemedel för kvinnor upp till och med 26 år. Det innebär att vaccinet blir billigare för kvinnor upp till 26 år, om man behöver betala.

För killar ingår vaccinationen inte i vaccinationsprogrammet. Därför måste killar betala själva för sitt vaccin.

Fäll ihop

Vart vänder jag mig för att bli vaccinerad?

Vart vänder jag mig för att bli vaccinerad?

Som tjej blir du erbjuden att vaccinera dig i skolan. Har du inte blivit vaccinerad i skolan, men vill vaccinera dig, kan du vända dig till en vårdcentral eller vaccinationsmottagning för att få recept på HPV-vaccin. Detsamma gäller om du är kille och vill vaccinera dig.

Vissa vaccinationsmottagningar kan ha vaccinet på plats. Om det inte finns på mottagningen får du själv hämta vaccinet på apotek, och komma tillbaka till mottagningen för att få vaccinationen. Fråga vad som gäller när du bokar din tid.

Fäll ihop

Biverkningar

Biverkningar

Efter vaccinationen kan du bli röd och svullen där du fått sprutan. Det kan kännas ömt, men det brukar gå över inom en eller några dagar. Du kan också få huvudvärk och ibland feber.

Mer allvarliga biverkningar är mycket sällsynta. Vaccinerna har använts i snart tio år av många miljoner kvinnor och biverkningarna är noggrant undersökta. Man har hittills inte kunnat visa någon ökad risk för någon allvarlig sjukdom hos de som är vaccinerade.

Fäll ihop

Så vaccinerar du dig i Skåne

Skåne

Så vaccinerar du dig i Skåne

  • Hjärta

HPV-vaccination ger, tillsammans med cellprov, ett ökat skydd mot livmoderhalscancer. Nu och i framtiden. Har du påbörjat en vaccination är det viktigt att ta alla sprutorna. Vaccinet som används heter Gardasil och det ger också ett skydd mot kondylom.

Vaccination för dig född 93-98

Du som är tjej och född 1993-1998 kan vaccinera dig mot HPV - helt gratis. Det behöver inte vara för sent, även om du har haft sex. 

Vaccinera dig på någon av alla vårdcentraler eller barnmorskemottagningar i Skåne. 

Vaccination för dig född 87-92

Du som är tjej och född 1987-1992 kan vända dig till en vårdcentral eller en barnmorskemottagning för HPV-vaccination. Det behöver inte vara för sent, även om du har haft sex. 

Har du tagit första eller andra sprutan under 2014 eller tidigare, är även kommande doser gratis. Boka tid för dos två och tre på din vårdcentral eller barnmorksemottagning.

Om du inte påbörjade din vaccination före 2015 är vaccinationen inte längre gratis, men vaccinet ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel upp till och med 26 år. 

Vaccination i årskurs fem och sex

Vaccination mot HPV ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Flickor i årskurs fem och sex erbjuds därför vaccination i skolan.

Samtyckesblankett för vårdnadshavare

Flickor som är under 18 år måste ha sina vårdnadshavares underskrift på en blankett som visar att de samtycker till vaccination. På samtyckesblanketten finns också några frågor om barnets hälsa. Ta med den underskrivna blanketten till vårdmottagningen.
Samtyckesblankett med hälsodeklaration 

Mer på 1177.se

När Nathalie Blomqvist får besked om att hon har livmoderhalscancer är hon 23 år gammal. Det tar lång tid innan det verkligen sjunker in att hon har cancer. Läs hennes berättelse.

"Vaccinera dig mot HPV! Det är värsta chansen"

Fäll ihop

Viktigt att gå på cellprovskontroller som vuxen

Viktigt att gå på cellprovskontroller som vuxen

Eftersom vaccinationen inte ger ett fullständigt skydd mot de HPV-typer som kan orsaka livmoderhalscancer, är det viktigt att gå till de gynekologiska cellprovskontrollerna som man blir kallad till, även om man vaccinerat sig.

Fäll ihop

Graviditet och amning

Graviditet och amning

Är du gravid bör du undvika att vaccinera dig, eftersom inget HPV-vaccin testats på gravida kvinnor. Men de erfarenheter som finns har inte visat några risker vare sig för fostret eller för kvinnan.

Om du ammar ska du rådfråga en läkare innan du vaccinerar dig.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2015-11-10
Redaktör:

Anna Bendt, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Björn Strander, gynekolog, Gynekologiska mottagningen, Kungshöjd och Regionalt Cancercentrum Väst, Göteborg


Skåne
Tillägg uppdaterade:
2015-11-10
Redaktör:
Nina Håkansson, 1177 Vårdguiden, Region Skåne
Granskare:
Maria Antonsson-Anderberg, enhetschef, avdelningen för hälso och sjukvårdsstyrning, Region Skåne.