INFEKTIONER I SKELETT, LEDER OCH MUSKLER

Varig ledinfektion hos barn – septisk artrit

Allmänt

Om en eller flera av barnets leder har blivit infekterade av bakterier kallas det för en varig ledinfektion eller septisk artrit. Oftast är det de stora lederna, exempelvis höftleden eller knäleden, som blir infekterade.

Bakterierna sprids till leden via blodet. Den vanligaste orsaken är stafylokocker, men även andra bakterier som till exempel streptokocker kan orsaka varig ledinfektion.

Om barnet får behandling tidigt brukar infektionen läka utan några besvär efteråt. Om brosket i leden har skadats kan barnet få en del besvär från leden, som behöver kontrolleras under en tid.

Symtom

Det är vanligt att ett barn som har en varig ledinfektion får

  • hög feber
  • mycket ont i leden som svullnar och ömmar.

Ofta vill barnet inte röra leden eller gå på benet. Om höftleden är infekterad brukar barnet hålla benet böjt uppåt och låret något utåt, eftersom detta läge gör minst ont.

När ska jag söka vård?

Sök vård direkt på en vårdcentral, barnmottagning eller jouröppen mottagning om barnet har feber och samtidigt haltar, inte vill stödja på ett ben eller inte vill röra på en arm eller ett ben.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

Om det är varig ledinfektion bör leden punkteras för att ställa diagnos och se vilken typ av bakterier som finns, så att rätt antibiotika ges. Därefter bör leden dräneras och spolas ur så bakterierna och det ökade trycket i leden försvinner. Barnet får ofta narkos vid tillfället.

Den första tiden efteråt får barnet antibiotika direkt i blodet. Under tiden får du stanna tillsammans med barnet på sjukhuset. Ibland måste mer vätska i leden sugas ut efter ett tag. Sedan fortsätter behandlingen hemma då barnet får medicinen som tabletter eller i flytande form i ytterligare några veckor.

Undersökning

För att kunna ställa diagnos tar läkaren ett blodprov, ett så kallat CRP-prov, som visar om barnet har en infektion i kroppen.

Nästa steg är en ultraljudsundersökning som visar om barnet har en ökad mängd vätska i leden.

Läs mer om hur du kan förbereda barn för besök i vården.

Till toppen av sidan