Om vaccin mot covid-19

Hur länge ska det gå mellan dos 1 och dos 2?

Innehållet gäller Östergötland

Fråga

Hur länge ska det gå mellan dos 1 och dos 2?

Svar

I Region Östergötland beror det på vilket vaccin du fått och vid vilken tidpunkt. När du vaccineras med dos 1 kommer du att få veta när du ska vaccinera dig igen med dos 2. Dosintervallet är för att ge så god effekt av vaccinet som möjligt.

Pfizers vaccin Comirnaty och Spikevax (mRNa-vaccin)

  • Från och med 9 augusti kommer du som vaccineras med dos 1 att bokas in för din andra vaccindos 4 veckor efter dos 1. Du som har vaccinerats med dos 1 tidigare och fått en tid för dos 2 efter 7 veckor berörs inte av förändringen, den inbokade tiden för dos 2 gäller.

Astra Zeneca

  • Född 1956 eller tidigare: 9 veckor efter första dosen.
  • Född 1957 eller senare: Du rekommenderas att vaccinera dig med ett annat mRNa-vaccin minst 9 veckor efter din första dos.

Ändra tid för dos 2

Det är inte möjligt att ändra din tid för dos 2 till en tidigare tid, om det inte är nödvändigt på grund av till exempel sjukdom. Du som själv ombokar till en tidigare tid av icke medicinska skäl kommer att avbokas och få en ny tid med rätt intervall.

Du kan boka om till en senare tid, läs här hur du gör det.

Kort varsellista för dos 2

Den som vill få dos 2 lite tidigare än beräknat kan anmäla sig till kort varsel-lista för dos två som finns på 1177.se.

Anmälan kan bara ske digitalt och det ska ha gått minst 28 dagar efter dos ett innan man skriver upp sig. Fyra veckor är det kortaste intervallet för att få bästa effekt av påbyggnadsdosen.

Här hittar du information om kort varsel-listan för dos 2 i Östergötland. 

Nyhet om kort varsellistan

Till toppen av sidan