Min covid-berättelse

Emmy, 22 år, Norrköping

Innehållet gäller Östergötland

"Jag var trött, hade ont i lederna och i nedre delen av ryggen"

Jag trodde att jag redan hade haft covid. Fram till augusti förra året bodde jag i USA. Jag var au-pair i Maryland. Hela familjen blev sjuk men vi testades aldrig.

Så när jag nu fick mitt provsvar så blev jag chockad. Det var i början av mars 2021. Jag var på jobbet när jag började känna mig trött. När en kollega sa att jag hade blanka ögon gick jag hem. När jag senare fick ont i kroppen bokade jag tid för provtagning. Jag fick tid bara en timme senare.

Dagen därpå fick jag mitt provsvar. Jag hade covid-19.

Febertopp varje dag

Jag kände mig aldrig sjuk. Men jag var trött, hade ont i lederna och i nedre delen av ryggen. Under ett dygn kändes det som ett tryck över bröstet, sen försvann det. Jag tappade smak och lukt i en vecka. Och under en vecka hade jag en febertopp varje dag. Eller jag var knappt över 38 grader men det gick upp lite en gång om dagen.

Jag är tacksam över att jag fick det så lindrigt. Man vet ju aldrig hur sjuk man blir. Man hör om de som blir jättesjuka. Jag var sjuk i en och en halv vecka. Jag smittade min pojkvän så vi satt i karantän. Vi kollade på film och serier. Det var flera på mitt jobb som blev sjuka ungefär samtidigt som jag. Jag tror att det var där jag smittades.

En promenad om dagen

Jag hade även lindriga besvär när jag var sjuk i USA. Det var min värdmamma och värdpappa som först blev sjuka. De fick en hosta som satte i jättelänge. Jag blev liksom förkyld ett tag. Corona hade precis börjat sprida sig till staten jag bodde i, så jag tänkte faktiskt inte att det vi hade kunde vara covid-19. Det var min värdmamma som misstänkte det, men vi testades aldrig.

Det var en märklig känsla när en stad sätts i lockdown. Staden var nedstängd från mitten av mars till maj förra året. Vi fick gå till apotek och mataffär, och ta en promenad utomhus om dagen. Annars var vi inomhus. Sedan gick vi in i fas 1. Då öppnade uteserveringar med mellanrum mellan borden, shoppingcentrum öppnade upp med begränsat antal i butiken och hade kortare öppettider. Och man var tvungen att bära munskydd. I fas 2 öppnade fler ställen upp, fortfarande med hårda restriktioner om avstånd och munskydd. Det var då min tid som au-pair tog slut och jag åkte tillbaka till Sverige, och Norrköping.

Visst skydd men det ändrar ingenting

Nu när jag har haft det har jag ju ett visst skydd. Men det ändrar ingenting. Jag håller avstånd, tvättar händerna och umgås med de jag brukar umgås med. Bilden som målas upp om att vi unga inte lyssnar på råden eller följer rekommendationerna. Det är tråkigt. Det gör vi visst. Varför skulle vi inte göra det? Det är en allvarlig sjukdom, folk dör ju!

Om jag ska vaccinera mig?

Ja, så klart.

En tjej med långa ljus hår tittar in i kameran. Hon har en vit tröja på sig. Bakom henne är en vägg med gröna växter.
Emmy, Norrköping
Till toppen av sidan