SAMLAD INFORMATION OM CORONAVIRUSET I ÖSTERGÖTLAND

Test för covid-19 (vård- och omsorgspersonal)

Innehållet gäller Östergötland

Du som arbetar inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och funktionshinderomsorg, kan beställa provtagning för att se om du just nu har en infektion som orsakas av covid-19. Testet kallas för PCR-test. Vi testar bara dig som har pågående symtom på covid-19.

Du behöver en beställningsnyckel, en kod, för att kunna boka tid för provtagning. Du ska kontakta din närmsta chef för att få beställningsnyckeln.

Du kan inte ringa 1177 Vårdguiden för att få denna beställningsnyckel.

När kan du boka tid för provtagning?

När ska du inte provtas?

 • Om du har haft bekräftad covid-19 de senaste sex månaderna. Provet kommer att vara positivt i flera veckor. Du smittar dock inte efter sju dygn. Förutsatt att symtomen till största del försvunnit.
 • Om du nyligen fått ett negativt provsvar men fortfarande har symtom.

Vem kan boka provtagning?

 • Du som arbetar inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och funktionshinderomsorg och har symtom på covid-19. 
 • Du som behöver boka tid för provtagning på 1177.se ska kontakta din närmaste chef för att få en beställningsnyckel/kod som krävs för att kunna boka provtagning. Observera att du inte kan ringa 1177 Vårdguiden för att få denna beställningsnyckel.
 • Du som arbetar inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och funktionshinderomsorg, och inte kan ta dig till de centrala provtagningsplatsena i Linköping, Norrköping eller Motala, kontaktar istället din vårdcentral för att boka en tid.

Symtom för att boka provtagning

Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. Du ska ha ett eller flera symtom för att beställa provtagning

Så bokar du tid

 1. Du loggar in på 1177.se och väljer e-tjänsten ”Provtagning Covid-19 - Personal (Östergötland)”
 2. Du anger en beställningsnyckel som du fått av din chef och slutför sedan beställningen. 
 3. Du väljer provtagningsplats.
 4. Du bokar tid. Saknas bokad tid utförs ingen provtagning.
 5. När det är dags för din tid tar du dig till provtagningsplatsen. Cykla, gå eller kom i egen bil eller annat färdmedel där du åker själv. Du ska INTE åka kollektivt eller ta taxi eftersom du har symtom.
 6. På provtagningsplatsen väntar du tills att du blir inropad.
 7. Personalen berättar hur provtagningen går till och tar provet på dig.
 8. Du får svar inom 2-4 dagar. Medan du väntar på provsvaret ska du hålla dig hemma eftersom du har symtom. Ställ in avisering via sms eller e-post så får du en notis när när provsvaret kommit in i 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Till dig som provtagits

Du får svar inom 2-4 dagar. Medan du väntar på provsvaret ska du hålla dig hemma eftersom du har symtom. Blir du sämre medan du väntar på provsvaret ska du ringa 1177 eller din vårdcentral för råd. Vid livshotande besvär ring 112.

Läs här vad ditt provsvar innebär och vad du bör tänka på i fortsättningen

Information for those who have been tested for Covid-19

Till dig som har provtagits - information på andra språk.

Information for those who have have been tested for Covid-19.

Information in other languages.

Smittspårning

Du som fått besked om att du har covid-19 måste följa förhållningsregler enligt smittskyddslagen så att du inte riskerar att föra smittan vidare. Läs här om Smittspårning.

Till toppen av sidan