SAMLAD INFORMATION OM CORONAVIRUSET I ÖSTERGÖTLAND

Test för pågående covid-19

Innehållet gäller Östergötland

Du som är 13 eller äldre, och har haft symtom på covid-19 i mer än 48 timmar, kan testa dig för att se om du just nu har en infektion.

Du bokar tid för provtagning genom att logga in på 1177.se med e-legitimation som bank-id eller Freja eID. Du provtas på plats på någon av de centrala provtagningsstationerna i Linköping, Norrköping och Motala.

Du som inte kan använda 1177.se eller inte har möjlighet att ta dig till någon av provtagningsstationerna, ringer istället din vårdcentral för att få hjälp med att boka en tid för provtagning.

Observera att föräldrar eller vårdnadshavare inte kan boka tid åt dig som är äldre än 13 år. När du har fyllt 13 år är det bara du som har rätt att logga in.

När kan du boka tid för provtagning?

 • Om du har haft symtom på covid-19 i mer än 48 timmar.
 • Har du kraftiga symtom, eller haft symtom en längre tid, ska du ringa din vårdcentral för medicinsk bedömning. 

När ska du inte provtas?

 • Om du har haft bekräftad covid-19 de senaste sex månaderna. Provet kommer att vara positivt i flera veckor. Du smittar inte längre efter sju dygn, förutsatt att symtomen till största del försvunnit.
 • Om du nyligen fått ett negativt provsvar men fortfarande har symtom. 

Symtom för att boka provtagning

Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. Du ska ha ett eller flera symtom för att beställa provtagning.

Så bokar du tid för provtagning

 1. Du loggar in på 1177.se och väljer e-tjänsten ”Provtagning Covid-19 (Östergötland)”
 2. Du beställer provtagning. Du måste slutföra beställningen för att i nästa steg välja plats och boka tid på någon av provtagningsplatserna.
 3. Du väljer provtagningsplats.
 4. Du bokar tid. Saknas bokad tid utförs ingen provtagning.
 5. När det är dags för din tid tar du dig till provtagningsplatsen. Cykla, gå eller kom i egen bil eller annat färdmedel där du åker själv. Du ska INTE åka kollektivt eller ta taxi eftersom du har symtom.
 6. Ta med giltig fotolegitimation.
 7. På provtagningsplatsen väntar du tills att du blir inropad.
 8. Personalen berättar hur provtagningen går till och tar provet på dig.
 9. Du får svar inom 2-4 dagar. Medan du väntar på provsvaret ska du hålla dig hemma eftersom du har symtom. Ställ in avisering via sms eller e-post så får du en notis när när provsvaret kommit in i 1177 Vårdguidens e-tjänst "Provtagning covid-19 (Östergötland)". 

Provtagning på vårdcentral

Du som inte kan använda 1177.se eller inte har möjlighet att dig till någon av de centrala provtagningsplatserna, ringer istället din vårdcentral för att få hjälp med att boka en tid för provtagning.

Du som är folkbokförd i en annan region än Östergötland, kan i vissa fall inte boka tid via våra e-tjänster eftersom alla regioner har unika journalsystem. Du ringer istället till vårdcentralen och bokar en tid.

Till toppen av sidan