Samlad information om coronaviruset i Östergötland

Frågor och svar

Innehållet gäller Östergötland

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om provtagning för covid-19 i Region Östergötland.

Vilka tester erbjuds i Östergötland?

I Östergötland erbjuds så kallat PCR-test som visar om du har covid-19-virus i kroppen vid provtillfället. Antikroppstester, test som visar om du har haft covid-19, erbjuds idag till vårdpersonal och patienter utifrån ett medicinskt behov. 

Varför är det andra rekommendationer i Östergötland än vad Folkhälsomyndigheten skriver om hur länge man ska vara hemma om man har symtom på covid-19 men inte lämnat prov?

Varje region i Sverige gör sina egna regionala anpassningar och riktlinjer utifrån Folkhälsomyndighetens generella rekommendationer med hänsyn till sin regions utmaningar och förutsättningar i pandemin.

I Östergötland är det allra viktigare att man stannar hemma så länge man är sjuk. När allmäntillståndet är bättre ska man vara hemma ytterligare två dagar innan man går tillbaka till arbetet eller skolan.

Jag har testats positiv för covid-19. Jag bor med min sambo och jag har min sexåring varannan vecka. Vad gäller för mitt barn och den andra föräldern? 

Din sambo och sexåring sätts i hemkarantän i sju dagar. Sambon testar sig endast om hen får symtom. Om sexåringen får kraftiga symtom ska ni kontakta vårdcentralen för en medicinsk bedömning. Vårdcentralen bedömer om barnet ska testa sig covid-19. Den andra föräldern ska vara hemma för vård av barn, eftersom sexåringen är i karantän. Om den föräldern i sin tur får symtom ska hen boka tid för provtagning.

Till toppen av sidan