SAMLAD INFORMATION OM CORONAVIRUSET I ÖSTERGÖTLAND

Frågor och svar

Innehållet gäller Östergötland

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om provtagning för covid-19 i Region Östergötland.

Vem kan boka tid för provtagning?

Personer över 13 år som har haft symtom i minst 24 timmar. Du behöver ha BankID eller Freja eID Plus för att logga in på 1177.se och boka din tid.

Hur bokar jag in mig för provtagning?

Du loggar in på 1177.se. Välj sedan e-tjänsten ”Provtagning covid-19 (Östergötland)” och följ instruktionerna. Provtagning görs enbart efter tidsbokning. Det finns inget drop-in för detta.

Kan jag ringa 1177 och boka tid för provtagning?

Nej, du behöver logga in på 1177.se för att boka tid.

Kan jag som vårdnadshavare boka tid åt mitt barn via 1177.se?

Nej, du kan inte boka tid åt ett barn via 1177 Vårdguidens e-tjänster eftersom beställningen är personlig och kräver att du loggar in med BankID eller Freja eID Plus. Om barnet har fyllt 13 år kan hen själv logga in på 1177.se och boka tiden. Läs mer om hur du loggar in på 1177.se

Vad gäller för barn under 13 år?

Provtagningen kan upplevas som obehaglig eftersom provet tas genom näsan och en bit ner i svalget med en pinne. Du som vårdnadshavare ska därför ringa din vårdcentralen där du och ditt barn kan få en medicinsk bedömning och eventuell provtagning.

Vad gör jag om jag inte kan ta mig till provtagningsplatsen på sjukhusområdet i Linköping, Norrköping eller Motala?

Då kan du skicka en förfrågan om provtagning genom ett digitalt formulär till din vårdcentral. Formuläret finns på din vårdcentrals webbplats här på 1177.se.

Du som inte kan använda 1177.se kontaktar istället din vårdcentral via telefon.

Hitta din vårdcentral 

Kan jag bli provtagen om jag inte har några symtom?

Nej, då ska du inte provtas.

Kan jag få ta ett antikroppstest för att se om har jag har haft covid-19? 

Region Östergötland erbjuder just nu inte antirkroppstester. 

Jag har redan haft covid-19 men nu fått symtom igen – ska jag boka provtagning?

Nej, inte om du har haft en bekräftad covid-19-infektion de senaste sex månaderna.

När ska provet tas?

Det är viktigt att provet tas tidigt, men inte tidigare än 24 timmar efter du kände eller fick första symtom.

Hur går provtagningen till?

Provet tas oftast genom näsan och en bit ner i svalget, med en pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier. Man kan också ta prov från svalget genom munnen. Det kan upplevas obehagligt, men går fort. Ibland tas provet från slem som du hostar upp.

Vad kostar provtagningen?

Provtagningen är gratis. Covid-19 klassas som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

Vad gör jag vid provtagningsstationen?

Väntar tills du får anvisningar av personal på plats. Personalen informerar dig om hur provtagningen går till och tar provet på dig.

Har personalen på provtagningsplatsen skyddsutrustning på sig?

Ja, de har särskilda kläder och till exempel munskydd eller ett visir för ansiktet. Det kan upplevas som en ovanlig situation, men det är rutin vid covid-19. Personalen skyddar sig för att undvika att själva få sjukdomen och för att inte överföra den till exempelvis andra patienter.

Vad ska jag göra medan jag väntar på provsvar?

Det viktigaste är att du stannar hemma när du har symtom och inte träffar andra. Om det är möjligt, håll avstånd till familjemedlemmar. Om du blir sämre så ring 1177 för råd eller kontakta din vårdcentral. Får du akuta besvär sök vård omgående, ring 112.

Hur får jag mina provsvar?

När ditt prov har analyserats kan du oftast se svaret inom ett par dagar genom att logga in på 1177.se. Du kan själv välja om du vill få en notifiering via mail eller sms när svaret kommer. Här kan du läsa mer om vad ditt provsvar betyder.

Om provsvaret inte visar på en pågående covid-19-infektion men jag har fortfarande symtom – ska jag ta provet igen?

Vanliga förkylningar pågår samtidigt som covid-19. Stanna hemma så länge du är sjuk. Sök vård som vanligt om du försämras. Blir du sjuk igen kan du beställa en ny tid för provtagning genom att logga in på 1177.se.

Hur många prover får jag ta?

Det finns ingen gräns för hur många prover man får ta men det är viktigt att inte ta prov i onödan. Du ska ha nytillkomna symtom som varat i minst 24 timmar. Du ska inte ha haft en konstaterad covid-19 de senaste sex månaderna. Provtagningen är till för att ge dig möjlighet att komma tillbaka till arbetet snabbare och för att bidra till smittspårning i samhället.

Jag mår dåligt och har blivit sämre – jag behöver vård. Ska jag ändå logga in på 1177.se och boka tid för provtagning?

Nej, ring 1177 för råd eller kontakta din vårdcentral. Bedömer de att du behöver vård kommer provtagningen ske i vården. Är det akut – ring 112.

Min kompis har fått symtom men använder inte mobil eller dator – hur ska hon göra?

För de som inte har möjlighet att boka testet digitalt är det vårdcentralen man ska kontakta för bedömning och eventuell provtagning.

Finns teknisk support om jag får problem när jag ska logga in och boka provtagning?

Ja, du kan ringa 0770-72 00 00 alla dagar klockan 6-22 för teknisk support av 1177 Vårdguidens e-tjänster. Du kan också skicka in din fråga eller problem via ett formulär på den här sidan. 

Finns information på andra språk?

Tjänsten där man beställer tid för provtagning finns bara på svenska. De regler och råd som gäller om man har covid-19 finns översatt på flera språk. Läs mer här: Covid-19 – other languages

Till toppen av sidan