Samlad information om coronaviruset i Östergötland

Filmer: Följ med in i vården av covid-19-patienter

Innehållet gäller Östergötland

Så här arbetar provtagningen, vårdcentralen, infektionskliniken och intensivvårdsavdelningen med covid-19-patienter.

Så här arbetar vi med provtagning av covid-19

Hur går hanteringen av proverna till? Vad behövs och hur lång tid tar det att få provsvar? Hur ser man om ett prov innehåller coronavirus? Lena Serrander, överläkare och medicinskt ansvarig coronadiagonistik, och Marie Högdahl, biomedicinsk analytiker inom klinisk mikrobiologi, tar oss med in på labbet och svarar på våra vanligaste frågor. På Klinisk mikrobiologi, enheten för molekylär diagnostik, på Universitetssjukhuset i Linköping jobbar biomedicinska analytiker, biologer, läkare och en rad andra yrkesgrupper med att varje år ta emot nära 120 000 prover från hela Östergötland. Tack vare att man under år 2020 dubblerat sin kapacitet har man utöver det också kunnat hantera ungefär 100 000 coronaprover.

Följ med in på intensiven

På våra intensivvårdsavdelningar vårdas de personer som blir allra sjukast i covid-19. Följ med in på intensivvårdsavdelningen (IVA) på US och hör överläkaren Anna-Karin Strand berätta om arbetet

Så här går det till på infektionskliniken

Infektionsläkare Ylva tar oss med in på Infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping för att berätta hur medarbetare skyddar sig mot coronaviruset och för att visa hur vård bedrivs för patienter med bekräftad covid-19-sjukdom.

Så här arbetar vårdcentralen i coronatider

På vårdcentraler och jourcentraler i Östergötland är det numera separata ingångar som gäller för allas trygghet. Så här går det till exempel till på vårdcentralen i Tannefors.

Till toppen av sidan