Din guide till vården i Östergötland

1177 på telefon

Innehållet gäller Östergötland

Om du behöver sjukvårdsrådgivning när din vårdcentral och övriga mottagningar är stängda kan du ringa 1177, som är öppet dygnet runt.

""

Läs den här texten på lätt svenska

Sjuksköterskan som svarar bedömer ditt behov av vård, ger dig råd om vad du kan göra själv och vart du ska vända dig om du behöver söka vård.

Ring 1177 framför allt om något av följande stämmer in:

  • Du blir sjuk och har ingen pågående kontakt med vården.
  • Du blir tillfälligt sjuk.
  • Du blir sjuk när vårdcentralen är stängd.

När vårdcentralen är stängd kan sjuksköterskan vid behov hänvisa dig till tidbokning här på webbplatsen, eller hjälpa dig att få en tid bokad på jourcentralen.

Vanligaste samtalen

En del sjukdomar och symtom söker många vård för.

Här är de vanligaste sökorsakerna bland samtalen som kommer in till 1177 på telefon:

Det här kan du inte få hjälp med

Sjuksköterskan som svarar när du ringer 1177 kan inte hjälpa dig med det här:

  • Sjuksköterskan kan inte boka, avboka eller ändra tider i vården.
  • Sjuksköterskan kan inte förnya recept eller ändra mediciner.
  • Sjuksköterskan kan inte se information om en eventuell remiss.

Ringa från annat land än Sverige

Om du är utomlands och behöver sjukvårdsrådgivning, ring +46 771-11 77 00.

Ringa med texttelefon eller bildtelefon

Du som använder texttelefon eller bildtelefon kan få sjukvårdsrådgivning via en teckenspråkstolk som i sin tur ringer 1177.

Annika är en av sjuksköterskorna som ger råd

Annika Sundell är en av sjuksköterskorna i Östergötland som svarar om du ringer 1177. Här nedanför ger Annika råd om egenvård vid några vanliga symtom och sjukdomar.

sjuksköterska har ett head-set på sig och pratar i telefon
Annika Sundell är en av sjuksköterskorna som svarar om du ringer 1177 för att få sjukvårdsrådgivning på telefon.

– Det är ett väldigt roligt jobb, men det är svårt då vi inte kan se den som ringer. Vi måste verkligen lyssna och känna in personerna som ringer för att bedöma vilka råd vi ska ge, säger Annika Sundell.

Du kan ringa till 1177 dygnet om. Sjuksköterskorna på 1177 på telefon gör medicinska bedömningar och ger egenvårdsråd eller hänvisar vidare för vård.

Det finns vissa sjukdomar och symtom som många ringer om. Dit hör till exempel övre luftvägsinfektion, feber, förkylning, hosta, ont i öron-näsa-hals, magsjuka, svårigheter att andas och ont i bröstet.

– Det är till viss del säsongsbetonat. Vi får till exempel mer samtal om luftvägsinfektioner och magsjuka på vintern och mer om utslag och insektsbett på sommaren, berättar Annika Sundell.

Om du har en pågående kontakt med vården, till exempel med din vårdcentral, är det bättre att du ringer dit. Där känner personalen till din sjukdom och du ha möjlighet att få en tid för besök och behandling om du behöver det.

Annikas råd vid magsjuka

Vanliga symtom är att du kräks, har diarré och kanske har ont i magen. Ibland kan du också ha feber. Det är viktigt att tänka på hur det onda i magen yttrar sig. Om det gör lika ont hela tiden och inte släpper när du till exempel har kräkts kan det vara något annat än magsjuka. Vanlig magsjuka går oftast över på ett par dagar och de flesta behöver inte söka vård.

Kontakta oss på 1177 eller vårdcentralen om du mår mycket dåligt och känner dig trött och svag, om du har hög feber som inte ger med sig eller om du har frossa och skakar.

Det är viktigt att få i sig vätska när man är magsjuk. Drick till exempel vätskeersättning, vatten eller svag saft, lite i taget.

När du börjar känna dig bättre kan du prova att börja äta små mängder av till exempel kokt mat och vitt bröd. Undvik fibrer i kosten.

Tänk på att magsjuka är smittsamt så stanna hemma minst ett dygn från att du senast kräktes eller hade diarré.

Här kan du läsa mer om magsjuka och kräkningar

Annikas råd vid förkylning

Om du är förkyld kan du vara snuvig, täppt i näsan, ha svårt att andas, ha ont i halsen, hosta och känna dig allmänt hängig. Du kan ha några av de här symtomen eller alla. Du kan också ha feber.
En förkylning brukar gå över av sig själv, men det finns mycket som du kan göra själv för att lindra de olika symtomen. 

Aptiten kan vara dålig och då är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med vätska. Vatten kan lindra hosta eftersom det gör att slemmet blir mindre segt. Det är också viktigt att dricka om du har feber. Om ett barn har feber är det okej att ge glass och söta drycker, det viktiga är att de får i sig vätska.

Ring för rådgivning eller sök vård om du har feber som håller i sig i mer än fyra dygn eller om febern kommer tillbaka efter några dagars uppehåll.

Generellt är det bra att ha tagit febern innan du kontaktar vården, vi frågar om det för det kan ha en viss betydelse för vår bedömning.

Annikas råd vid ögoninflammation

I samband med förkylning är det vanligt att särskilt barn får variga och kladdiga ögon, ögoninflammation. Ögonvitan blir röd och det är vanligt att ögonen klibbar ihop. Oftast går inflammationen över av sig själv men om den inte har gjort det på fem eller sex dagar bör man söka vård, för då kan inflammationen behöva behandlas med antibiotikasalva.

För att lindra inflammationen är det bra att försöka hålla ögonen rena. Tvätta med ljummet vatten på ett mjukt papper eller bomullstuss. Tvätta från den yttre ögonvrån mot den inre för att inte få in bakterier i ögat. Ögoninflammation är smittsamt. Byt gärna handduk och örngott varje dag och var noga med att också tvätta händerna. Små barn, som ofta leker nära varandra och tar på varandra, bör vara hemma från förskolan. Risken är annars stor att smittan går runt bland barnen.

Här kan du läsa mer om ögoninflammation hos barn

Texten finns översatt – Other languages

Till toppen av sidan