Stöd och behandling på nätet

Att få stöd, behandling och utbildning på nätet

Ibland kan du få det stöd, den behandling eller utbildning som du behöver på nätet. Det kan till exempel vara ett behandlingsprogram där det ingår övningar som du gör själv.

Behandlingsprogrammet kan bland annat innebära att du ska läsa texter, svara på frågor, titta på filmklipp eller lyssna på ljudfiler. Det kan också ingå att du ska göra övningar. Det varierar vad som ingår. Du kan göra övningarna hemma eller på någon annan plats där det känns bra.

Hur lång tid det tar att gå igenom ett program varierar och beror på vad det är för typ av stöd, behandling eller utbildning.

Hur går det till?

Det finns olika sätt att gå ett behandlingsprogram på nätet.

Du kan få en inbjudan till ett program av en behandlare. Hen finns då oftast med som stöd och kan ge dig återkoppling och svara på dina frågor.

Du kan också själv påbörja ett program som en region erbjuder. Det kan betyda att du har kontakt med behandlare, men det kan också vara ett självhjälpsprogram. Då är du själv aktiv och följer programmet en viss tid, vanligtvis några månader.

Programmen kan användas enskilt eller som ett komplement till annan behandling.

Många olika typer av program

Det finns många olika typer av program för stöd, behandling och utbildning på nätet. Det skiljer sig åt mellan regionerna vad som erbjuds. Alla mottagningar erbjuder inte den här typen av stöd, behandling eller utbildning.

Hur mycket det kostar varierar mellan regioner.

Östergötland

Program i Östergötland

KBT på nätet

Du kan få följande behandling med KBT på nätet om du har problem med något av följande:

  • depression
  • ångest
  • paniksyndrom
  • tvångssyndrom
  • stress
  • utmattningssyndrom
  • sömn

För dig som är 12-18 år och har problem med rädsla, oro eller ångest finns KBT på nätet för unga.

Digital artrosskola

Du som har artros blir erbjuden att gå en artrosskola, fysiskt eller digitalt. För att kunna ta del av Digitala artrosskolan anmäler du ditt intresse till din fysioterapeut eller arbetsterapeut. Utbildningen läggs då till i e-tjänsten Stöd och behandling på 1177.se. 

Du får undervisning och träning via text, bild och film. Du har också möjlighet att skriva meddelande till din behandlare. Du kan ta del av informationen när som helst på dygnet.

Tobakshjälpen 

Tobakshjälpen är en digital tobaksavvänjning för dig som röker eller snusar och vill sluta. Det är ett program via Stöd och Behandling i inloggat läge på 1177.se.

Tobakshjälpen tar fem till sex veckor med en slutlig uppföljning efter ett år. Du arbetar med beteenden, tankar och känslor kring  tobaksanvändandet och får kunskap och verktyg för att underlätta avvänjningen. Du arbetar i din takt och har stöd av en specialutbildad tobaksavvänjare under hela tiden. Läs mer här.

Läs mer på 1177.se

KBT på nätet

KBT är en form av terapi som kan hjälpa vid exempelvis sömnsvårigheter, depression, stress och ångest. Det går att få KBT på nätet. Då kan du ta del av behandlingen var och när det passar dig.

Så loggar du in på 1177.se

För att logga in på 1177.se behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen BankID eller Freja eID Plus.

Support och tekniska krav för e-tjänsterna

Här kan du läsa mer tekniska krav och hur du gör om du får problem när du är inloggad på 1177.se.

Till toppen av sidan