Seldinger-enheten, Linköping

Universitetssjukhuset, Ingång 1 (Södra entrén), gå mot A, plan 11, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
010-103 53 11
Öppet idag

Stängt

  Fler tider och telefonnummer

  Öppettider
  • Mån - Tor07:00 - 17:00
  • Fre07:00 - 15:30

  Besöksadress:
  Universitetssjukhuset, Ingång 1 (Södra entrén), gå mot A, plan 11, Linköping
  Län, kommun:
  Östergötlands län, Linköping
  Postadress:
  Kardiologiska kliniken, Universitetssjukhuset, 581 85 Linköping

  Seldingerenheten består av åtta laboratorier där det utförs kateterburna ingrepp samt operationer inom områdena kardiologi, kärlkirurgi och röntgen. Det finns också en dagvårdsverksamhet.

  Driftsform

  Driftsform: Region

  Information till patienter

  Remisskrav

  Ja

  Seldingerenheten består av åtta laboratorier där vi utför kateterburna ingrepp samt operationer inom områdena kardiologi, kärlkirurgi och röntgen. Seldingerenheten har en övervakningssal och inskrivningen till kardiolog avdelning 7 och 8 sker också här. Lab 7 är placerat på Vrinnevisjukhuset.

  När du ska till Seldingerenheten anmäler du dig antingen i receptionen i Södra/Norra  entren eller direkt på Seldingerenheten beroende på vilken instruktion du fått i din kallelse. Du får där visa fotolegitimation och ev din hälsodeklaration som du fyllt i hemma.  och högkostnadskort eller frikort. Du kan välja att betala med betalkort, faktura eller autogiro. I de fall besöket är polikliniskt, det vill säga att du planeras gå hem samma dag betalar du för ett öppenvårdsbesök. I övriga fall får du en räkning på vårddygnsavgiften hemskickad från sjukhuset. Du kommer att möjlighet att kunna låsa in dina kläder m.m. i ett låst skåp, men ta inte med smycken och andra värdesaker med tanke på stöldrisken. Det kan förekomma väntetider så ta gärna med dig något att fördriva tiden som t.ex. en bok.

   

  Enheten tillhör Kardiologiska kliniken, US.

  • På dessa tre laboratorier utförs ballongvidgningar, inläggning av stentar (nät) och i vissa fall borrning av stängda eller förträngda kranskärl. Den största delen av denna verksamhet utförs akut vid pågående  hjärtinfarkt.

   Lab 1 är ett så kallat hybridlaboratorium där vi båda kan operera, arbeta med katetrar under röntgengenomlysning. Här utförs mätningar av hjärtats pumpfunktion, vidgning av förträngda hjärtklaffar, kateterbehandling av olika medfödda hjärtfel och tappning av vätska i hjärtsäcken. Vi åtgärdar förträngda hjärtklaffar med insättning av en ny klaff via ljumsken eller ett snitt i bröstkorgen

   Förberedelser till undersökning, behandling och eftervård sker på avdelning 8, hjärtintensiven eller övervakningssalen på Seldingerenheten.

    

  • På dessa två laboratorier utreds och behandlas patienter med förträngningar, utbuktningar i eller blödningar från kroppens blodkärl (utom hjärtats eller hjärnans kärl). Det görs tumörbehandlingar, provtagningar via kärl samt avlastningar och behandlingar av gall- och urinvägar.

   Lab 3 är ett så kallat hybridlaboratorium där vi både kan operera och arbeta med katetrar under röntgengenomlysning. På detta lab behandlas kroppspulsåderbråck i bröstkorg och buk med inläggning av kärlproteser med kateterteknik via ljumsken. Här åtgärdas förträngda hjärtklaffar med insättning av en ny klaff via ljumsken eller ett snitt i bröstkorgen.

    

  • På dessa tre laboratorier utförs utredningar och behandlingar av hjärtrytmrubbningar.

   Här utförs implantation av pacemaker respektive implanterbar defibrillator. Här utförs kateterablation av hjärtrusningar vilket innebär att man med hjälp av en kateter värmebehandlar det området i hjärtat som förorsakar hjärtrusningen.

   Patienten förbereds till undersökningen, behandling och eftervård är på avdelning 8 eller övervakningssalen på Seldingerenheten.

  • Övervakningssalen består av 13 vårdplatser; sju sängar och sex vilstolar. Salen delas av män och kvinnor.

   Patienter som kommer hit gör undersökningar/ åtgärder som till exempel kranskärlsröntgen, ablation, elkonvertering eller angiografi av benen. Övervakningssalen är bemannad dagtid och om behov finns för att stanna över natten läggs patienten in på avdelning 7, 8 eller 78.

   Anhöriga:
   Då vi har många patienter på övervakningssalen finns det inte möjlighet för anhöriga att vistas inne på salen. Vi hänvisar därför anhöriga till väntrummet vid Seldingerenhetens entré eller till kafeterian, plan 09 i Huvudblocket/norra entrén.

   Vi ber dig tänka på:
   Med hänsyn till allergiska patienter och personal är inte blommor tillåtna. Av samma orsak ber vi dig undvika starka parfymer, rakvatten och deodoranter. Det råder generellt foto- och filmförbud inom hela Universitetssjukhuset. Mobiltelefon, surfplatta eller dator med internetuppkoppling är tillåtet men med ett säkerhetsavstånd på en meter till medicinskteknisk utrustning.

    

    

    

    

  Till toppen av sidan