Rehabenheten ViN, Reumatologiska kliniken i Östergötland

Vrinnevisjukhuset, Blå porten Uppg E, Norrköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
010-104 32 57

Fler tider och telefonnummer

Besöksadress:
Vrinnevisjukhuset, Blå porten Uppg E, Norrköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Norrköping
Postadress:
Reumatologiska kliniken, Vrinnevisjukhuset, 601 82 Norrköping

Till oss kommer Du på remiss från Din läkare på Reumatologkliniken.

Du kan träffa arbetsterapeut, sjukgymnast och kurator. Vi erbjuder Dig rehabiliteringsinsatser utifrån en individuell bedömning och vid behov behandling, träning, hjälp med psykosociala insatser samt stöd till en hälsofrämjande livsstil.

Driftsform

Driftsform: Region

Information till patienter

Remisskrav

Ja

Välkommen till Rehabiliteringen på reumatologiska kliniken i östergötland

Till oss kommer Du på remiss, eller tar egen kontakt (ingen remiss behövs) om Du har Din läkarkontakt på Reumatologkliniken eller specialist inom Reumatologi och har diagnos motsvarande Reumatologklinikens kriterier.Vi utför bedömning, behandling och träning avseende arbetsterapi, sjukgymnastik eller hjälp från kurator med psykosociala insatser.

  • Sjukgymnastik syftar till att Du ska uppnå bästa möjliga kroppsfunktion, smärtlindring och förutsättning för egenvård. Bedömnings och behandlingsinsatserna kan innehålla manuell behandling, träning för att förbättra styrka, kondition, balans och rörlighet. Smärtlindrande behandling kan vara akupunktur, utprovning av TENS och ortoser, kroppskännedom och avspänning. I samband med råd om Din träning på egen hand, kan FAR-recept förskrivas, dvs ordination på fysisk aktivitet.

  • Arbetsterapins mål är att Du ska uppnå bästa möjliga aktivitetsförmåga gällande personlig vård, boende, arbete och fritid. Utifrån individuell bedömning, planeras åtgärder som handträning, smärtlindring, utprovning och förskrivning av ortoser, ledskydd och ergonomi samt information om hjälpmedel. Vid obalans i vardagslivets aktiviteter erbjuds Du stöd i att förändra Ditt aktivitetsmönster, för att uppnå en hälsosam vardag

  • Kurator erbjuder samtal och stöd för patienter och anhöriga för att bearbeta och hantera situationer som uppstår i samband med sjukdom. Kurator är också en resurs i frågor som kan aktualiseras i samband med förändrad livssituation exempelvis frågor om utbildning, arbete, socialförsäkringar och kontakt med myndigheter. Kurator finns på Reumatologmottagningen US.

  • Det finns även tillgång till gruppträning. Träningskursen riktar sig i första hand till Dig som är nyinsjuknad, inte träningserfaren eller som markant försämrats i Din sjukdom. Målsättningen är att Du ska lära Dig att träna på rätt sätt och hitta träningsformer som Du kan fortsätta med på egen hand efter träningsperiodens slut. Kursen innehåller: styrketräning, handträning, bassängträning, kroppskännedom, undervisning, rehabiliteringsplan och uppföljning.

    Träning i gym och bassäng enligt individuellt program under en period.

    Diagnosspecifik patientundervisning bedrivs varje termin där även anhöriga är välkomna. Grupperna består av ca 8 -10 deltagare som träffas under 1 halvdag. Information om sjukdomen och behandlingsalternativ tas upp. Syftet är att Du ska få ökad kunskap, bli delaktig i Din behandling och bli medveten om egenvård/träning.

     

Till toppen av sidan