Fostermedicin Linköping, Kvinnokliniken US

Torkelbergsgatan 11, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–14.00
Tisdag08.00–14.00
Onsdag08.00–14.00
Torsdag08.00–14.00
Fredag08.00–14.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00
Tisdag08.00–16.00
Onsdag08.00–16.00
Torsdag08.00–16.00
Fredag08.00–16.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Torkelbergsgatan 11, Linköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Linköping
Postadress:
Fostermedicinska enheten, Torkelbergsgatan 11, 582 25 Linköping

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Entré Kvinnohälsan Fostermedicin, Ultraljud för gravida.

I Östergötland erbjuds två undersökningar med ultraljud i graviditetsvecka 12-13 samt i vecka 18-20. I samband med det första ultraljudet görs en beräkning av risken att drabbas av havandeskapsförgiftning. Om risken är ökad får du profylaxmedicin. Alla erbjuds också KUB - kombinerat ultraljud och blodprov.

Ultraljudsundersökningen tar sammanlagt cirka 60 minuter, könsbestämning ingår inte. Ibland tar undersökningen längre tid varför väntetider kan förekomma.

Det är bra om du inte kissat på 2 timmar innan undersökningen för att ultraljudsbilderna ska bli så bra som möjligt. Vid övervikt och fetma kan bildoptimeringen vid ultraljudsundersökningen försvåras.

Ultraljudsundersökningarna utförs av barnmorskor och läkare som är speciellt utbildade i fostermedicin.

Barn får inte vara med vid undersökningen, då ultraljud är en medicinsk undersökning som kräver stor koncentration. Du får gärna ta med dig en vuxen anhörig in på undersökningsrummet.

Fotografering eller filmning under undersökningen är inte tillåtet.

Driftsform: Region

Välkommen till Fostermedicin i Linköping! Hit kommer du som ska göra ultraljud under din graviditet. Vi finns på Kvinnohälsan, Torkelbergsgatan 11 i Linköping.

Ultraljud och provtagningar som utförs av läkare görs på Universitetssjukhuset. Tag hiss B till plan 16 och följ skyltningen till Fostermedicin.

  • Fosterdiagnostik är olika tester och undersökningar som ger information om fostret i magen. Med ultraljud, KUB, NIPT, fostervattensprov och moderkaksprov kan du få veta om fostret har vissa avvikelser eller sjukdomar.

    Här kan du läsa mer om fosterdiagnostik

  • Ultraljudsundersökning är frivillig
    Vid ultraljudsundersökning i tidig och sen graviditet kan tecken på missbildning eller utvecklingsavvikelse hos fostret upptäckas, detta kan medföra att du får ta ställning till om fortsatt utredning skall göras. Om du absolut vill undvika en sådan situation bör du avstå från ultraljudsundersökningen. 

     Här kan du läsa mer om ultraljud under graviditet

    Film- vad visar ultraljudsundersökningen

  • Görs i vecka 11-14. Vid undersökningen görs datering, det vill säga mätning av fostret och bestämning av beräknat datum för förlossningen.

  • KUB är en förkortning av Kombinerat Ultraljud och Biokemisk serumundersökning. KUB innebär en riskbedömning för vissa kromosomavvikelser där Down's syndrom är den vanligaste. Riskbedömningen liksom annan fosterdiagnostik är frivillig och erbjuds i samband med tidigt ultraljud.  

    Ultraljudsundersökningen görs i graviditetsvecka 11-14 i samband med den tidiga ultraljudsundersökningen. Vid undersökningen mäter man en vätskespalt i fostrets nacke, så kallad nackuppklarning även förkortat NUPP. Några dagar före undersökningen tas blodprov där man analyserar två hormoner; PAPP-A och fritt β-hCG. 

    Här kan du läsa mer om KUB

  • Om KUB-undersökningen talar för att sannolikheten för att fostret har Downs syndrom, trisomi 18 eller 13 är ökad erbjuds NIPT. NIPT kan visa om fostret har någon kromosomavvikelse, som exempelvis Downs syndrom. Vid NIPT tar vårdpersonalen ett blodprov i armen på dig som är gravid.

     

    Här kan du läsa om NIPT (Non-Invasive-Prenatal-Testing) 

  • Om KUB visar hög sannolikhet för kromosomavvikelser kommer du att erbjudas moderkaksprov eller fostervattenprov i första hand. Då görs förutom analys av de vanligaste kromosomavvikelserna även analys av samtliga kromosomer vilket sannolikheten för att hitta avvikelser som inte kan upptäckas med NIPT.

    Vid moderkaksprov tar läkaren prov från moderkakans vävnad med en tunn nål. Det går då att upptäcka om fostret har en kromosomförändring, som till exempel Downs syndrom. Det går också att upptäcka vissa medfödda sjukdomar. Provet kan göras från graviditetsvecka 11+0.

    Vid fostervattenprov tar läkaren prov genom att suga ut lite fostervatten via en tunn nål för att analysera kromosomerna. Fostervattenprov kan göras från graviditetsvecka 15+0. Provtagningen tar cirka 30 minuter och provsvaret kommer efter en till två veckor beroende på analysmetod.

     

    Här kan du läsa mer om fostervattensprov

    Här kan du läsa mer om moderkaksprov

  • Görs ungefär i graviditetsvecka 18-20. En mer detaljerad genomgång av fostret görs samt bestämning av moderkakans läge.

  • Det går att förutsäga om du har en ökad risk att insjukna i havandeskapsförgiftning.

    I samband med första ultraljudet i graviditetsvecka 11+0 – 13+6 görs en beräkning av risken att insjukna i havandeskapsförgiftning.

    Genom att kombinera uppgifter om dig med blodtrycksmätning, blodprover och ultraljud kan en risk beräknas fram. Blodproverna (PAPP-A och PLGF) tas några dagar före ultraljudsundersökningen

    Om risken är ökad att insjukna i havandeskapsförgiftning får du en profylaxmedicin.

    Som profylax ges en låg dos acetylsalicylsyra (ASA). Tabletten Trombyl 75mg  2 st tabletter tas varje kväll fram till graviditetsvecka 36+0 och minskar kraftigt risken att insjukna.

    ASA är ofarligt för fostret i låg dos.

    Här kan du läsa mer om havandeskapsförgiftning

Till toppen av sidan